Skip to main content
Home » Respiratoir » Goede stofafzuiging is een must voor je gezondheid
Sponsored

De gezondheid van de gebruiker, die staat voorop bij gereedschapsfabrikant Festool. Maar hoe zorgen hun producten dat je zo veilig mogelijk en met zo min mogelijk stof kunt werken?

Als je dagelijks met machines en gereedschappen werkt, moet je scherp op je gezondheid letten,” vertelt Danny Huijzer, al twee decennia werkzaam bij Festool. Danny werkt als Productmanager en is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe machines. “Iedereen die een keer een tegeltje heeft doorgeslepen, weet dat je daar al benauwd van kan worden. Kwartsstof en hardhoutstof kunnen zich vastzetten in je longen, met alle gezondheidsschade van dien. Voor je dagelijks werk is het daarom belangrijk om zo stofvrij mogelijk te werken.” 

Festool ziet het als een grote verantwoordelijkheid om samen met de gebruiker voor die gezondheid te zorgen, vertelt Danny. “We informeren over de risico’s en over het belang van een schone en opgeruimde werkplek met goede stofafzuiging. Maar het belangrijkste is dat wij onze machines zo veilig mogelijk maken, zonder in te leveren op gebruiksgemak. Daar hoort het volledig afzuigen van fijnstof ook bij. In veel gevallen ontwikkelen wij onze machines in samenwerking met diverse gebruikers, die er echt mee aan het werk gaan. De feedback die wij ontvangen is zeer belangrijk.”


Voor de mensen op de werkvloer

Want voordat een product de markt op komt, gaat daar een traject van vier à vijf jaar aan vooraf. Danny: “Er zijn allerlei richtlijnen waar we ons aan houden. Zo wordt ook elk product getest bij TNO, en zo nodig door ons aangepast. Maar de gebruiker staat centraal: zoals kleine klusbedrijven en grote aannemers, de interieurbouwers en schilders.

“Zo kan het gebeuren dat een prototype wordt aangepast, ook al is die helemaal ontwikkeld volgens alle veiligheidsnormen. We hadden bijvoorbeeld een afkortzaag ontwikkeld maar we twijfelden nog over de stofzak. Een parketlegger wilde ‘m wel voor ons testen, en die kwam erachter dat die stofzak tijdens het werk toch stof verloor. Dan sturen we het product terug naar ons team in Duitsland waar het wordt aangepast zodat het product helemaal naar wens is.”

Handige stofafzuiging

Het gaat allemaal om gebruiksgemak, vertelt Danny. “Om gezond te werken is onze stofzuiger één van de belangrijkste producten. Daarom zijn al onze machines zo gemaakt dat de stofafzuiging er altijd goed op past. Geen gedoe met verschillende aansluitingen en adapters dus. We ontwikkelen dus eigenlijk geen machines, maar systemen. Waar bescherming van de gezondheid, gebruikersgemak en efficiëntie centraal staat.”

Danny is trots op hoe de producten ontwikkeld worden: “Het is echt een samenspel tussen de gebruiker, de productontwikkelaars en ons R&D team in Duitsland. En dat zie je terug in onze producten, deze zijn van hoge kwaliteit.”

Next article