Skip to main content
Home » Respiratoir » Zo ben je hooikoorts de baas
Respiratoir

Zo ben je hooikoorts de baas

Het pollenseizoen is bezig en dat is slecht nieuws voor mensen met luchtwegklachten. Toch is er veel aan de kwaaltjes te doen: “Bij juist gebruik kunnen medicijnen echt helpen.”

Luchtwegallergieën kunnen je dagelijks leven flink in de war schoppen. Hanneke Oude Elberink, internist en allergie-expert bij het UMCG, legt uit hoe dat werkt: “Allergische klachten zoals hooikoorts zijn een overdreven reactie van het afweersysteem. In de slijmvliezen liggen zogenaamde mestcellen die antistoffen tegen ongewenste indringers produceren.

Bij mensen met een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen zijn die mestcellen overactief. Als een allergeen zoals stuifmeel het slijmvlies binnendringt, reageren die mestcellen overdreven. Daardoor komt onder meer histamine vrij. Dit kan klachten veroorzaken zoals branderige, opgezwollen slijmvliezen, jeukende ogen en een verstopte neus.”

Als je klachten hebt, ga dan naar je huisarts. Er is meer aan te doen dan je denkt

Kwaliteit van leven

Naar schatting heeft ongeveer 40 procent van de mensen hooikoorts. Sietze Reitsma is KNO-arts in het Amsterdam UMC en is neusspecialist: “De neusholte is diep en loopt tot tien centimeter het hoofd in. Die holte zit vol met slijmvlies. Als dat ontstoken raakt kun je je behoorlijk ziek voelen.”

Volgens Reitsma worden luchtwegklachten vaak gezien als aanstellerij. “Maar door alle kwaaltjes word je moe, slaap je slechter en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Overdag zijn mensen minder geconcentreerd en minder productief.Maar blijf niet rondlopen met klachten want hooikoorts beïnvloedt echt de kwaliteit van leven.”

Medicijnen

Medicijnen tegen hooikoorts zijn vaak gewoon bij de drogist verkrijgbaar, zoals antihistaminica. Ook zijn er neussprays die de ontstekingsreactie kunnen remmen. “Het is wel belangrijk om ze juist te gebruiken”, waarschuwt Hanneke Oude Elberink. “Medicijnen werken het beste preventief. Na de eerste blootstelling aan het stuifmeel slaat de afweer op hol waardoor klachten heviger worden. Begin daarom op tijd, nog vóórdat de pollen vrijkomen.”

Ook benadrukt Oude Elberink het belang van de juiste combinatie medicijnen: “Patiënten met zware hooikoorts hebben vaak niet genoeg aan één medicijn. Een combinatie kan dan uitkomst bieden. En gebruik de medicatie dagelijks, en niet alleen bij klachten.”

Wie voorgoed van de klachten af wil kan ook immunotherapie proberen:

“Dat is een soort kuur waarin je het afweersysteem langzaam laat wennen aan kleine hoeveelheden allergenen. Dat werkt goed, maar het vereist geduld en discipline.” Ook kan het helpen om de blootstelling aan allergenen te verminderen: “Bij huisstofmijtallergie is het belangrijk om je woning goed stofvrij te houden. En houd bij hooikoorts ramen en deuren dicht.” Maar het belangrijkste advies volgens Reitsma is: “Als je klachten hebt, ga dan naar je huisarts. Er is meer aan te doen dan je denkt.”

Next article