Home » Seksuele Gezondheid » Chirurgie aan schaamlippen of tepels
Klachten

Chirurgie aan schaamlippen of tepels

Vrouw bedekt tepel
Vrouw bedekt tepel

Het taboe op plastische chirurgie aan schaamlippen en tepels wordt iets minder, merkt Müjde Özer als genitaal reconstructief chirurg en arts-seksuoloog. De redenen om hiervoor te kiezen zijn divers.


“Vaak vragen vrouwen zich af hun schaamlippen ‘normaal’ zijn. Anderen vinden hun schaamlippen niet mooi, te groot of hebben klachten die ze wijten aan de grootte van hun binnenste schaamlippen.” Goede uitleg over de vorm en functie van de vulva kan geruststellend werken en onnodige operaties voorkomen, stelt Özer.

“Bij een aanhoudende wens is het belangrijk om goed naar de patiënt te luisteren om zo het juiste verwachtingspatroon te scheppen en uit te leggen dat klachten ook kunnen blijven bestaan na een schaamlipverkleining. Ook is het de plicht van een chirurg om een operatie aan het genitaal af te raden, bijvoorbeeld bij onverwerkte (seksuele) trauma’s, een overactieve bekkenbodem of wanneer de klachten andere oorzaken hebben.”

Vaak vragen vrouwen zich af of hun schaamlippen ‘normaal’ zijn

Müjde Özer (Genitaal reconstructief chirurg en arts-seksuoloog)

Schaamlipverkleining

Özer spreekt van een schaamlipverkleining in plaats van een correctie. “Dat is namelijk wat er gebeurt; er wordt een deel van de schaamlippen verwijderd. Bovendien suggereert het woord correctie dat er iets mis is terwijl schaamlippen doorgaans hun natuurlijke vorm hebben.” Naast een ingreep aan de binnenste schaamlippen kunnen vrouwen de wens hebben hun buitenste schaamlippen of ‘capuchon van de clitoris’ te laten verkleinen. “Ik zie met name een toename van dames die een correctie willen van een eerdere schaamlipverkleining.”

Tepelcorrecties

Een opmars ziet Özer in het aantal tepelcorrecties. Ze behandelt vrouwen met ingetrokken tepels. “Ze kunnen hier onzeker over zijn en ook problemen ervaren met de hygiëne. Gelukkig is dit goed te verhelpen. In een operatie wordt de tepel naar buiten gehaald en gestut met een piercing en een ringetje daaromheen, die we later verwijderen. Een tepelcorrectie hoeft geen invloed te hebben op het gevoel in de tepels en ook niet op het geven van borstvoeding.”

“Ondanks dat er veel mogelijk is met plastische chirurgie is het belangrijk dat je er goed over nadenkt, je goed laat informeren en kiest voor de geregistreerde plastisch chirurg bij wie je het beste gevoel hebt.”

Next article