Home » Seksuele Gezondheid » Ervaringsverhaal schaamlipverkleining
Ervaringsverhaal

Ervaringsverhaal schaamlipverkleining

Silhoutte van vrouw bij zonsondergang
Silhoutte van vrouw bij zonsondergang
Saskia: "Door het zelf als normaal lichamelijk ongemak te zien, voel je jezelf al vrijer om over een behandeling na te denken."

Saskia (30) heeft iets meer dan een jaar geleden een schaamlipverkleining laten doen.


Wat was voor jou de belangrijkste reden om dit te doen?

Vanaf ongeveer mijn achttiende had ik het gevoel dat mijn schaamlippen er heel anders uitzagen dan die van andere vrouwen. Dat gevoel werd met de jaren sterker en zorgde ervoor dat ik mij steeds ongemakkelijker voelde als ik bloot was. Waarschijnlijk was de belangrijkste reden dat ik hoopte meer zelfvertrouwen over mijn lichaam te krijgen.

Heb je er met je omgeving over gepraat?

Nee, eigenlijk niet. Ik was bang om veroordeeld te worden en vind het nog steeds niet altijd even gemakkelijk om er met mijn omgeving over te praten. Het valt mij op dat veel mensen er een oordeel over hebben, vaak zonder er iets over te weten.

Het is jouw lichaam, jij beslist hierover en niemand anders

Hoe ben je tot een beslissing gekomen over een behandeling?

Na veel speurwerk op internet kwam ik erachter dat ik absoluut niet de enige was en dat er meer vrouwen waren met dezelfde klachten als ik. Op basis van alle informatie die ik online kon vinden over de ingreep, artsen en ervaringen van anderen heb ik toen een arts en kliniek uitgekozen.

Hoe heb je de behandeling ervaren?

Tijdens het consult werd ik heel vriendelijk ontvangen en uitgebreid geïnformeerd. De behandeling volgde twee weken later en duurde ongeveer een uur. Het voelde eigenlijk heel gek; ik had er lang tegenop gezien en ineens was het gebeurd. Het voelde alsof er toen een nieuw hoofdstuk in mijn leven begon.

Door het zelf als normaal lichamelijk ongemak te zien, voel je jezelf al vrijer om over een behandeling na te denken

Waar was je het meest bang voor?

Mij was door de arts en consulente al verteld dat ik geen gevoel bij het vrijen zou verliezen na de operatie, maar toch was ik hier nog wel bang voor. De eerste keer seks voelde als een bevrijding. Alles voelde goed, en zag er nu ook zo uit!

Wat is jouw advies voor vrouwen die een schaamlipverkleining overwegen?

Door het zelf als normaal lichamelijk ongemak te zien, voel je jezelf al vrijer om over een behandeling na te denken. Informeer je goed over wat wel-en-niet kan en maak je eigen keuze. Het is jouw lichaam, jij beslist hierover en niemand anders.

Next article