Home » Seksuele Gezondheid » Linda de Munck: ‘Mijn rebelse aard hielp mij over de drempel’
Seksuele Gezondheid

Linda de Munck: ‘Mijn rebelse aard hielp mij over de drempel’

Linda de Munck
Linda de Munck
Linda de Munck (Foto: Rhode de Dobbelaere)

Seksinfluencer Linda de Munck wil graag bijdragen aan de seksuele vrijheid van iedereen. Dat doet ze al vanaf haar achttiende. Toen richtte zij zich vooral op de vrouwelijke seksualiteit, nog steeds een actueel thema

Tijdens haar tienerjaren bevond zij zich in een innerlijke strijd, gevoed door haar eigen onzekerheid over haar veranderende lichaam, haar gevoelens en haar eigen seksualiteit. Daarnaast had zij natuurlijk ook te maken met de invloeden vanuit de samenleving. De Munck: “Als het ging over seks of seksualiteit, dan merkte ik als tiener dat eigenlijk niemand erover sprak. Het was bijna onbespreekbaar, zeker als het vrouwen betrof; mensen maakte het onderwerp belachelijk of spraken er schande van. Ik merkte aan alles, dat hetgeen wat mij bezighield in de taboesfeer hing. Als tiener ga je dan wel denken “er is vast iets mis met mij”.

Youtube

In plaats van zichzelf te verstoppen met al haar twijfels, deed De Munck juiste het tegenovergestelde. Ze deelde haar verhaal met de wereld om twee redenen: ze wilde voor haarzelf een statement maken ‘Ik ben zoals ik ben’. En zij voelde dat zij hierin niet de enige kon zijn. Dit was haar eerste stap om ‘het onbespreekbare’ bespreekbaar te maken.

“Ik had voor mezelf erkend, dat ik zowel op mannen én op vrouwen val. En dat dat oké is! Het delen van mijn verhaal en mijn struggle via YouTube werkte bevrijdend voor mezelf, maar ik merkte dat ik hetzelfde bevrijdende effect had op anderen! Mijn rebelse aard hielp mij over de drempel om er in het openbaar over te praten.”

De Munck beschouwt dit niet als een mogelijkheid om haarzelf in de picture zetten. Zij ziet het juist als een kans om anderen te helpen over drempels heen te gaan en zich te ontworstelen aan zelfgecreëerde belemmeringen. Want deze lastig bespreekbare onderwerpen zijn tegelijkertijd heel herkenbaar voor veel mensen.

Stigma

Er heerst een stigma op het onderwerp ‘vrouw en seks’. Dit onderwerp wordt zowel door culturele, als door sociaal-maatschappelijke of religieuze aspecten beïnvloed. Linda De Munck ziet zichzelf als een feministe, die niet alleen strijdt voor gelijke rechten voor vrouwen maar eigenlijk voor alle mensen. “Ik strijd voor gelijkwaardigheid en vind bijvoorbeeld dat vrouwen net zoveel recht hebben op seks. Vooral als we het hebben over genot.”

Volgens De Munck worden vrouwen in hun seksuele vrijheid belemmerd door de volgende taboes. Denk hierbij aan de vrouwelijke seksualiteit an sich, lichaamshaar bij vrouwen en seksuele voorlichting waarbij het vrouwelijk orgasme, het genotsaspect en het hebben van niet-monogame relatie onbesproken thema’s blijven.

Maagd of slet  

“De fabel bestaat dat mannen altijd zin in seks hebben. Allereerst geldt dat absoluut niet voor alle mannen. Maar breek me de bek niet open als je als vrouw aangeeft altijd zin in seks te hebben! Er lijkt bijna geen tussenweg voor vrouwen te bestaan: je bent nog maagd of je bent een slet.”

Daarnaast merkt De Munck op, dat vrouwelijke seksualiteit ook aangegrepen wordt om het vrouwenlichaam te objectificeren. Namelijk als lustobject. “Dat is dus absurd, anderen mogen wel van een vrouwenlichaam genieten, maar de vrouw zelf niet? Vrouwen hebben recht op een volwaardig seksleven zonder belemmeringen die hen treffen, omdat ze toevallig in een vrouwenlichaam zitten.”

Linda’s advies

De Munck zou graag zien, dat vrouwen hun eigen seksualiteit (h)erkennen als een recht op zelfbeschikking en begrijpen dat niks gek is aan seks. “Als je bedenkt dat de standaard seksuele voorlichting alleen maar de focus legt op ontmaagding en penetratie. Dan krijg je volgens mij een te beperkt beeld van seks. Het omvat zoveel meer dan alleen penetratie.

Het zou ideaal zijn als voorlichting erop gericht was om de diversiteit binnen seksualiteit te bespreken. Hiermee haal je schaamte weg en voelen mensen zich niet vervreemd van anderen vanwege hun eigen seksualiteit. Mijn advies: maak ‘lastig bespreekbare onderwerpen’ bespreekbaar, maak je eigen keuzes voor jouw eigen lichaam en laat je niet in jouw vrijheid niet beperken door wat anderen zeggen of denken.”

Next article