Home » Slaap » De zoektocht van Patrick Martens naar een goede nachtrust
Patrick Martens

De zoektocht van Patrick Martens naar een goede nachtrust

Foto: Filisa Alma

Acteur en presentator Patrick Martens sliep jarenlang slecht. Totdat hij op onderzoek uitging: “Ik wist dat ik niet de enige moest zijn.” 

Toen Patrick Martens voor het eerst slaapproblemen kreeg, wuifde hij het aanvankelijk weg. “We slapen allemaal wel eens slecht. Maar het ging steeds maar niet over. 

Normaal ben ik echt een ochtendmens, altijd vol energie en lekker positief. Maar nu werd zelfs ik chagrijnig. Dat was echt niks voor mij.” 

Martens had vooral moeite met inslapen. “Het duurde altijd minimaal een uur voordat ik eindelijk sliep. En als ik even wakker werd was ik gelijk weer ‘aan’, supervermoeiend. 

Als ik er met iemand over wilde praten, reageerden mensen vaak met: ‘o ja slaap jij slecht? Nou ik helemáál niet hoor, ik slaap gewéldig!’ Op dat soort reacties zat ik dus niet te wachten. Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan.” 

Een goeie wakker-ligger 

Voor een tv-programma dook Martens in de wereld van de slaapoplossingen. “Je wilt niet weten hoeveel je kunt kopen. Van esoterische stenen tot luchtjes en spijkerbedden. Maar uiteindelijk zit de oplossing in jezelf.” 

Martens kwam in contact met een yoga-docent. “Hij wilde van mij geen goeie slaper maken, maar een goeie wakker-ligger. Dat vond ik zo’n eyeopener! Ik ben van nature gewoon een alerte slaper. Dus als ik nu even wakker lig, dan maak ik daar me veel minder druk om.” 

Ook besloot Martens naar een psycholoog te gaan. “Dat is het beste cadeau wat ik mezelf ooit heb gegeven. Ik ben een pleaser, ik doe altijd vrolijk en wil het iedereen naar de zin maken. Maar ergens komt dat als een boomerang terug. En in mijn geval door ’s nachts wakker te liggen.” 

Slapen in een vrieskist 

Martens heeft nu een slaapritueel ontwikkeld. “Rond half 11 ruim ik op, de lampen gaan wat zachter. Ik maak lijstjes voor de volgende dag, zodat m’n hoofd leeg is. Ik heb ook mijn slaapkamer aangepast.

Want ik bekeek die eens en ik dacht: ik slaap in een vrieskist! Alles was wit: de muren, het dekbed, de gordijnen. Nu heb ik een donkere, knusse kamer. Ik word standaard rond twee uur even wakker. Maar dan is het lekker donker en dan val ik eigenlijk meteen weer in slaap.” 

Inmiddels slaapt Martens een stuk beter en voelt hij zich overdag fitter. “Ik zal nooit een geweldige slaper worden, maar de stress is er nu vanaf. En dat gun ik anderen ook.

Maar liefst 1 op de 5 mensen heeft slaapproblemen. We moeten het daarom veel normaler gaan vinden om je rust te pakken. Als ik nu ’s middags instort, dan doe ik even lekker een tukkie. Dat moet toch gewoon kunnen?” 

Next article