Home » Vrouw & Gezondheid » Maak de overgang bespreekbaar
Overgang

Maak de overgang bespreekbaar

Wat zijn de gevolgen van de overgang voor jou? Kun je overgangsklachten verminderen? Wie kun je om hulp vragen. Caroline van Lokven, verpleegkundig overgangsconsulente, adviseert en begeleidt vrouwen met overgangsklachten.

Caroline van Lokven

Caroline van Lokven

Verpleegkundig Overgangsconsulente

Foto: Anka Kuzniar

1. Leef gezond

“Een gezonde leefstijl en voeding maakt dat je je fitter en beter voelt. Stop met roken. Vrouwen die roken hebben frequenter en heviger opvliegers. Wees heel matig met alcohol en koffie. Dat zijn, net als stress, bekende triggers van overgangsklachten.”

Wacht niet tot de klachten je leven gaan beheersen

2. Draag laagjes

“Opvliegers zijn heel vervelend. Van het ene op het andere moment breekt het zweet je uit. Fijn als je dan wat kleding kunt uitdoen. Draag bijvoorbeeld een T-shirt, een blouse en een vest. Naarmate je het warmer krijgt, kun je laagjes verwijderen.”

3. Tel tot tien

“Een kort lontje overkomt je regelmatig als je in de overgang bent. Op de werkvloer en tijdens besprekingen kun je niet ineens uit je slof schieten. Tel op zo’n moment tot tien of loop even weg uit de situatie.”

Juist nu moet je goed voor jezelf zorgen

4. Bespreek je problemen

“Concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, angst- en paniekklachten zijn de minst bekende maar veel voorkomende problemen. Vraag hulp als je merkt dat dit je belemmert in je functioneren. Kun je het niet bespreken met je leidinggevende, ga dan naar de preventiemedewerker, de vertrouwenspersoon of de arbo-arts.”

5. Wees lief voor jezelf

“Neem tijd voor jezelf. Ga sporten, ga uit, geniet van een warm bad. Juist nu moet je goed voor jezelf zorgen. Door te ontspannen en leuke dingen te doen, krijg je meer energie.”

6. Bereid je voor op de overgang

“Vrouwen worden vaak overvallen door klachten en komen er dan na een lange zoektocht achter dat ze met overgangsklachten te maken hebben. Als je je van tevoren verdiept in de overgang kun je eerder actie ondernemen en kan verzuim worden voorkomen.”

Een kort lontje overkomt je regelmatig als je in de overgang bent

7. Vraag om hulp

“Als klachten te hinderlijk worden of je ernstig beperken in je activiteiten zoek dan hulp. Ga naar je huisarts of naar een overgangsconsulente. Er zijn prima oplossingen zoals aanpassingen in gedrag, leefstijl, voeding en/of hormoontherapie. Wacht niet tot de klachten je leven gaan beheersen.”

Next article