Skip to main content
Home » Vrouw & Gezondheid » Reumatische aandoening en kinderwens?
Sponsored

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door UCB Pharma B.V.


Vrouwen met een reumatische aandoening stellen hun kinderwens vaak uit. Dit vanwege zorgen voor complicaties met de medicatie die ze nemen. Toch zijn deze zorgen niet nodig.

54% van de vrouwen

met een reumatische aandoening stelt een kinderwens uit vanwege onbesproken zorgen over hun ziekte. Veel van deze onzekerheden kunnen worden weggenomen in overleg met de behandelend arts.

Vruchtbaarheid

De meeste reumatische aandoeningen maken je niet minder vruchtbaar onder voorbehoud dat de ziekte onder controle is. Bepaalde medicijnen doen dit wel.

Vroegtijdig advies

Wees op tijd met het bespreken van je kinderwens met je zorgverleners. Ondanks het belang van begeleiding, betrekken 4 op de 5 patiënten hun behandelend arts niet in hun plan om zwanger te worden.

Aanpassen medicatieplan

Sommige medicatie mag doorgebruikt worden terwijl andere al maanden voor de geplande zwangerschap gestaakt dient te worden. Dit om de kans op zwangerschap te vergroten en eventuele schade bij de ongeboren baby te voorkomen. Zelfs tot 2 jaar na gebruik kunnen bepaalde medicijnen schade aanrichten.

Kinderwens

Naast bijwerkingen van medicatie blijkt uit onderzoek dat 46%

van de vrouwen met een reumatische aandoening bang is om de ziekte aan hun kind door te geven. Veel van deze onzekerheden kunnen worden weggenomen door de behandelend arts.

Next article