Skip to main content
Home » Vrouw & Gezondheid » Scherp blijven als de hormonen door je lijf gieren
Overgang

Scherp blijven als de hormonen door je lijf gieren

Joyce van Dijk (46) begeleidt vrouwen in alle levensfasen, van jonge vrouwen die aan het begin van hun carrière staan tot aan vrouwen die richting hun pensioen gaan. Juist tijdens de zwangerschap en in de overgang is het van belang om scherp te blijven als je hormonen door je lijf gieren.

Joyce van Dijk

Joyce van Dijk

Directeur Healthy Woman

Foto: Cris Toala Olivares

Kennisgebrek en taboe

“Ik houd ervan om een brug te slaan tussen werkgevers en werknemers. Want er is een kennisgebrek en taboe op het thema hormonale veranderingen.  Om situaties te veranderen moeten mensen soms wakker geschud worden.  En dat is niet alleen bij vrouwen, maar ook in haar omgeving. Zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben daarom mijn speciale sympathie en aandacht.

Aanpassingen in leefstijl en de juiste ‘mindset’ hebben positief effect op de symptomen en klachten

De hormonen gieren juist in deze fasen door je lijf en eisen de aandacht op van de fysieke en de mentale gezondheid. Meer dan dat vrouwen soms toe durven te geven. Op hormonen hebben wij wel degelijk invloed. Aanpassingen in leefstijl en de juiste ‘mindset’ hebben positief effect op de symptomen en klachten.”

Oog voor eigen klachten

“Anno 2020 worden hormonale onderwerpen steeds meer bespreekbaar gemaakt maar we zijn er nog niet. Thuis aan de keukentafel, op de werkvloer en in de kroeg met vriendinnen. In mijn ervaring hebben vrouwen veel minder moeite met vertellen als het goed gaat dan als het even wat minder gaat.

Hierdoor hebben ze weinig oog voor hun eigen aanwezige klachten en symptomen. Terwijl als zij dit wel doen, er stappen genomen kunnen worden door gezonder te leven op het gebied van voeding, meer beweging en meer tijd vrij te maken voor activiteiten die je energie geven.”

Gesprek openbreken

“Het verzuim en de uitstroom van vrouwen stijgt. In het artikel van Dorenda van Dijken, gynaecoloog, gaat zij hier dieper op in. Het ziekteverzuim laten dalen begint bij het gesprek openbreken. Hoe meer aandacht er op de werkvloer komt voor hormonale klachten, hoe minder vrouwen thuis zullen blijven omdat ze het niet over de klachten willen hebben.

Het verzuim en de uitstroom van vrouwen stijgt

De samenleving bestaat voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen. De werkvloer is daar een afspiegeling van en daarom vind ik het voor organisaties belangrijk dat zij goed voor hun werknemers zorgen, zowel voor mannen als voor vrouwen.”

Lef hebben

“Ik vind dat vrouwen nu eindelijk het lef moeten hebben om onderwerpen als de zwangerschap, een burn-out, menstruatie of de overgang bespreekbaar te maken. Juist als je dat doet en je kwetsbaar op durft te stellen, kun je rekenen op begrip en steun. Hormonale veranderingen mogen geen invloed hebben op je carrière. Dat start bij durven.”

Next article