Home » Zeldzame Ziekten » Thomas Acda strijdt mee tegen ALS
ALS

Thomas Acda strijdt mee tegen ALS

Thomas Acda

Thomas Acda kennen we als acteur, schrijver, zanger en cabaretier. Maar hij is ook ambassadeur van de Stichting ALS Nederland. “In de strijd tegen ALS doe ik alles. Als het maar geld oplevert.”


ALS behoort tot de zeldzame ziekten. Wat is het?

“Een hoogst oneerlijke ziekte die er langzamerhand voor zorgt dat de spieren ermee stoppen. Als je bedenkt dat het hart ook een spier is en dat de longen door spieren worden aangedreven, weet je dat ALS op termijn dodelijk is. Iedereen gaat daar weer anders mee om. Ik heb families en patiënten gezien met betere grappen dan de gemiddelde cabaretier, maar ik spreek vooral veel mensen die ontzettend pissig zijn dat dit hen overkomt. Dat begijp ik heel goed.”

Tuurlijk kom ik langs. Als je maar stort

Hoe kwam je ertoe ambassadeur te worden?

“Acteur Loek Peters ging de Tour du ALS fietsen; een tocht over de Mont Ventoux om geld op te halen. Hij riep mensen op om mee te doen. Omdat ik een ontzettende hekel heb aan fietsen maar wel iets wilde doen, stelde ik voor om mee te rijden op een elektrische fiets. Dat mocht, en zo is het begonnen. Johan Cruijff zei ooit dat als je iets voor iemand kunt doen, je dat moet doen. Dat zag hij goed. Ik denk dat het ieders plicht is om anderen te helpen en ik gebruik mijn bekendheid om geld op te halen.”

Wat doe je zoal?

“In de hoop dat er iemand door onderzoek met de oplossing komt die ALS geneest, doe ik alles wat geld oplevert. De Wereld ALS Dag bezoeken, op de foto met wie dat maar wil, praten met patiënten en sponsors. “Komt ‘ie dan ook langs op ons ons bedrijf?” Ja hoor. Als je maar stort. Als wat ik doe ook maar íets helpt doe ik dat heel graag. Mijn job is simpel. Laatst mocht ik rolstoelbasketballen met kinderen. Dat was fantastisch.”

Als een geoliede machine gingen we naar de top

Wat was het meest bijzondere moment in je werk in de strijd tegen ALS?

“De Tour du ALS. Tijdens de rit werd ik gevraagd om Team Marieke te versterken. Marieke is een vrouw met ALS die de Tour reed. Samen met andere fietsers heb ik haar naar de top geduwd. We waren een geoliede machine. Het bereiken van de top, de lach van Marieke, de liefde van haar ouders; het was allemaal heel bijzonder.

En, hét moment waarop ik besefte hoe weinig er écht toe doet in het leven en hoe vaak je je druk maakt om zaken die helemaal niet belangrijk zijn. Een groot besef. Ik realiseer me ook steeds vaker dat het leven een beetje leeg is als je alleen maar voor jezelf bezig bent. Je kunt de hele dag geld verdienen en alleen jezelf verrijken, maar je kunt ook iets voor een ander doen. Het biertje aan het einde van de dag smaakt in het tweede geval toch net even lekkerder.”

Next article