Home » Zicht & Gehoor » Gehoorschade: wél te voorkomen, niet te genezen
Zicht & Gehoor

Gehoorschade: wél te voorkomen, niet te genezen

De tijd dat oordopjes en gehoorbescherming een unicum waren of als ‘niet cool’ werden beschouwd, liggen achter ons. Gelukkig ook maar, want gehoorschade is onomkeerbaar. Mark van Dijk van Vereniging GAIN over gehoorbeschadiging. 

Gehoorverlies, is dat niet iets voor oude mensen? 

“Minder goed horen kan voorkomen met het verstrijken van de jaren, als een echte ouderdomskwaal. Maar uit onderzoek blijkt dat zo’n 1,2 miljoen veertigplussers in Nederland ernstig gehoorverlies hebben. Dat is vaak opgelopen door harde muziek tijdens concerten, festivals of events. Maar denk ook aan (werk)situaties en plekken waar het aantal decibel of schadelijke frequenties veel te hoog is. Zoals tijdens het vliegen of motorrijden, in de industrie en in fabrieken.” 

Wat is de impact van gehoorverlies?   

“Die is groot. Men kan in een isolement terechtkomen. Want wie minder goed hoort, staat minder in verbinding met anderen. Plus dat het ook veel energie kost en je concentratie significant achteruit gaat. Daarbij kan gehoorverlies in combinatie met langdurige stress of continue geluidsoverlast zich ontwikkelen tot tinnitus. Constant een ruis of piep in je oor, dat beïnvloedt je leven enorm. Helaas is de verwachting dat steeds meer jongeren hiervan last zullen gaan krijgen.” 

Wat voor taboes bestaan er nog rond het gebruiken van gehoorbescherming? 

“Het is absoluut niet raar of stigmatiserend als je ergens met oordoppen rondloopt omdat het aantal decibellen veel te hoog is. Want je hebt maar één paar oren; één keer goed beschadigd is beschadigd voor de rest van je leven. Gehoorschade is onomkeerbaar. Wél is het zo dat mensen zich vaak schamen voor gehoorverlies- of schade. En telkens maar ‘wat zeg je’ of ‘huh?’ moeten zeggen, kan heel vervelend zijn. Plus dat je niet meer mee komt met gesprekken.” 

Wees je bewust dat je in een drukke kroeg of voetbalstadion al risico op gehoorschade loopt

Merk je als bestuurslid van Vereniging GAIN – die zich inzet voor een beter horende samenleving – dat mensen zich meer bewust zijn van het belang van gehoorbescherming? 

“Absoluut. Steeds vaker hoor je ouders tegen hun kinderen zeggen: prima als je naar een festival gaat, maar je gebruikt wel gehoorbescherming. Bovendien neemt het aantal Nederlandse artiesten toe dat openlijk uitkomt voor hun gehoorschade of tinnitus. Dat creëert meer awareness over de risico’s van gehoorschade.” 

Wat kunnen we doen om schade aan ons gehoor te beperken? 

“Draag gecertificeerde gehoorbescherming met een filter of een custom oordop, zodat je weet dat de juiste hoeveelheid decibel ermee wordt gedempt. Daarbij is het slim om oordoppen een half uur vóór je ze daadwerkelijk nodig hebt, al in te doen. Dit zodat je oren en hersenen zich kunnen aanpassen. Verder: informeer goed bij een audicien of een specialist en kies passende gehoorbescherming voor de situatie waar je in zit. Een heavy metal concert bijvoorbeeld vereist oordoppen met een zwaardere demping dan bij een jazz-avond. Noise cancelling headphones zijn ook een aanrader, want die dempen overmatig geluid. Maar ook daarbij geldt: zet het volume niet te hard”. 

Wat zou je mensen nog mee willen geven? 

“Wees je bewust dat bij 85 decibel of meer al risico op gehoorschade loopt. Een drukke kroeg of juichen in een voetbalstadion heeft al snel dat volume. Tot slot: realiseer je dat met goede gehoorbescherming je niet hoeft in te boeten op de beleving. Integendeel! Je hebt juist meer energie en kunt beter met je omstanders communiceren. Kortom, je ontneemt jezelf niks als je de juiste gehoorbescherming gebruikt!” 

Meer informatie

Op zoek naar een guideline om je gehoor te beschermen, dan wel te verbeteren? Op de website van Vereniging GAIN vind je een hoorkaart, waar je voor iedere situatie handige tips vindt. 

Next article