Skip to main content
Home » Vruchtbaarheid & Zwangerschap » Drinkt jouw kind wel genoeg?
Vruchtbaarheid en Zwangerschap 2019

Drinkt jouw kind wel genoeg?

Kleine jongen drinkt glas met water
Kleine jongen drinkt glas met water
Foto: Shutterstock

Is water het beste voor een kind, of toch iets met meer smaak? Hoeveel hoort een kind te drinken? En vanaf welke leeftijd kan het dat zelfstandig? “Het belangrijkste voor ouders is om altijd voldoende drinken aan te bieden.”

Voor een baby staat drinken in de eerste maanden gelijk aan eten. De richtlijn die daarvoor geldt, is 150 milliliter per kilo lichaamsgewicht per dag. “Als een kind genoeg drinkt, merk je dat aan het aantal plasluiers en de groei en levendigheid van het kind”, aldus Astrid Postma-Smeets, expert Voeding & Gezondheid bij het Voedingscentrum.

“Zodra een kind meer vaste voeding gaat eten, moet het ook meer drinken. Een liter per dag zou mooi zijn, dat staat gelijk aan een paar bekertjes. Niet alle kinderen halen dat; het belangrijkst is dat ze een paar keer per dag plassen en de urine niet te donker is.” Uiteraard is het verstandig om als ouder extra drinken aan te bieden op warme dagen of wanneer het kind ziek is.

Zelf doen!

Vanaf wanneer kunnen kinderen het heft in eigen hand(jes) nemen? “Het lijkt wellicht vroeg, maar al ruim voor de eerste verjaardag. Begin hier wel pas mee als er al wat controle over de handjes is. Dit vergt namelijk oefening. Wanneer een baby echt dingen gaat vasthouden en interesse toont in glazen en bekers, is het moment daar. Meestal gebeurt dat bij een leeftijd van acht tot tien maanden.”

Zodra een kind meer vaste voeding gaat eten, moet het ook meer drinken

Astrid Postma-Smeets (Expert Voeding & Gezondheid bij Voedingscentrum)

Is het verstandig om dan onmiddellijk met een glas te geven? “Nee, het is handig om te beginnen met een beker die niet kapot kan gaan of de mond beschadigt. Het liefst een beker die de vorm van een glas heeft. De overstap naar een echt glas wordt dan makkelijker.”

Slim trucje

Dan is er nog de vraag waar die beker het best mee gevuld kan worden. “De gezondste optie is water. Natuurlijk vinden kinderen zoete drank lekkerder. Toch zit er veel suiker in sapjes of pakjes. Bovendien willen kinderen daarna enkel nog zoete drank drinken.” Tip: maak water voor kinderen aantrekkelijker door er wat fruit in te doen. “Ook slappe thee is een goede optie. Als je als ouder zelf een kop thee drinkt, maak er dan een gezellig moment van met je kind.” 

Next article