Home » Vruchtbaarheid & Zwangerschap » Gezond zwanger: dit is hoe je lichaam verandert als je een kindje verwacht
Ouderschap

Gezond zwanger: dit is hoe je lichaam verandert als je een kindje verwacht

Vrouw met zwangere buik zit op bed
Vrouw met zwangere buik zit op bed
Foto: Shutterstock

Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Er zal veel veranderen. Dat begint al bij je eigen lichaam. Je zal merken dat je lijf zich anders gaat gedragen. Daar hoort ook een nieuwe zorgbehoefte bij. Hoe ga je hiermee om?

De eerste tekenen van je zwangerschap

Nog voordat je überhaupt een zwangerschapstest in handen hebt gehad, kan je al wat subtiele veranderingen opmerken in je lichaam. Het uitblijven van de menstruatie is natuurlijk een belangrijk signaal. Ook de innestelingsbloeding kan een voorteken zijn. Dit is een klein bloedinkje zo’n vijf dagen voor je ongesteld zou moeten worden. Maar er zijn nog andere tekenen die erop kunnen wijzen dat je misschien zwanger bent.

Zo kan je last hebben van fikse vermoeidheid, misselijkheid of stemmingswisselingen. Ook hoofdpijn, gevoelige borsten en eetbuien kunnen een signaal zijn van je lichaam. Niet alle vrouwen hebben deze symptomen, dus het is niet altijd een betrouwbare manier om een zwangerschap vast te stellen. Merk je echter dat je je anders voelt dan normaal, in combinatie met deze voortekenen? Dan is het misschien een goed idee om een test te kopen of een bezoekje aan je huisarts te brengen.

Het eerste trimester: nog even wennen

De eerste drie maanden van je zwangerschap zijn vaak de spannendste. Veel mensen wachten tot het einde van deze periode om hun zwangerschap wereldkundig te maken, dus de kwaaltjes die nu al kunnen voorkomen moet je misschien nog even geheim houden. Die kwaaltjes verschillen per persoon.

Zo kan je last krijgen van misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Ook stemmingswisselingen zijn een veelvoorkomend verschijnsel in het eerste trimester. De grote boosdoener: hormonen. Het groeien van een heel nieuw mens in jouw baarmoeder kost een hoop energie.

Ook uiterlijk begint je lichaam al te veranderen. Je borsten beginnen na 4 weken zwangerschap al in omvang toe te nemen. Daarnaast groeit je baarmoeder. Aan het einde van het eerste trimester is je baarmoeder zo groot geworden, dat je hem aan de buitenkant kan voelen.

Het tweede trimester: de zwangerschapsgloed

Het tweede trimester wordt door veel vrouwen als de leukste periode van hun zwangerschap ervaren. Veel zwangerschapskwaaltjes nemen af, zoals misselijkheid en vermoeidheid. In ruil daar voor kan je de felbegeerde zwangerschapsgloed ontwikkelen.

Tijdens deze periode begint naast je borsten en je baarmoeder ook je buik aan een groeispurt. Gemiddeld zal je ongeveer een pond per week aankomen. Je kan je zwangerschap al snel niet meer geheim houden: het straalt letterlijk van je af.

Helaas kunnen ook in dit trimester kwaaltjes optreden. Zo kan je last krijgen van rusteloze benen, bandenpijn, aambeien en pijn in je onderrug. Let ook goed op als je in de zon gaat, want door alle hormonen heb je meer kans op pigmentvlekken.

Het derde trimester: de laatste loodjes

Ze zeggen weleens dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, en dat geldt vaak ook voor je zwangerschap. Je buik wordt in deze periode zo groot dat hij flink in de weg kan zitten. De baby drukt lekker op je blaas, waardoor je elke tien minuten naar de wc moet. Daarnaast kan je last krijgen van spataderen, zwangerschapsdementie en een benauwd gevoel. Ook is de kans aanwezig dat je bij de fysiotherapeut terecht komt om hulp te krijgen bekkeninstabiliteit en urineverlies.

Het belangrijkste in het derde trimester is natuurlijk het aftellen tot de bevalling. Je lichaam slaat hard aan het oefenen, waardoor je vaker harde buiken zal hebben. Er kan zelfs al een beetje ontsluiting ontstaan. Het is dus niet zo raar dat je in dit trimester met zwangerschapsverlof gaat. Je lichaam is keihard en het werk, dus je hebt je rust hard nodig.

Zwanger en je zorgverzekering

Een baby krijgen vraagt dus nogal wat van je lichaam. Zowel de zwangerschap zelf als de bevalling zorgen voor veel veranderingen voor je gezondheid en de bijbehorende toename in zorgkosten. Het is dus slim om te kijken naar een goede zorgverzekering die je helpt deze kosten te dekken.

Let vooral op kosten die niet door de basisverzekering worden gedekt, zoals fysiotherapie, zwangerschapscursussen en eigen bijdragen. Hier heb je een aanvullend pakket voor nodig, dat per verzekeraar kan verschillen. Vergelijk dus verschillende polissen met elkaar en stap eventueel over als je daarmee een betere dekking kan krijgen.

Tips om met je veranderende lichaam om te gaan

Gelukkig is een zwangerschap naast alle kwaaltjes die kunnen voorkomen voor de meeste vrouwen ook een heel fijne en bijzondere tijd. Bovendien komen de kwalen lang niet bij iedereen evenveel voor. Heb je toch veel last van alle hormonen en lichamelijke veranderingen? Dan kunnen deze tips helpen:

– Eet en drink tegen misselijkheid. Een lege maag zorgt vaak voor meer misselijkheid. Drink wat gemberthee en eet een cracker of het binnenste van een stokbrood.

– Luister naar je lichaam. Neem rust als je dat nodig hebt en forceer jezelf niet. Je hebt nu een goed excuus voor een extra dutje, dus neem het er maar lekker van.

– Trek je zo min mogelijk aan van anderen. Sommige mensen zullen misschien minder begripvol reageren als je wat extra rust neemt. Iedereen is anders en jij weet zelf wat het beste voor je is, dus probeer die mensen te negeren.

– Overleg met je verloskundige of huisarts als je je zorgen maakt. Het is hun werk om jouw zwangerschap zo gezond mogelijk te helpen verlopen. Beter een keer te veel geklaagd dan een keer te weinig.

– Pas je kleding aan. Koop op tijd wat fijne positiekleding en een goede meegroei-bh. Zo kan je lichaam comfortabel groeien en hoef jij niet iedere keer dat je gaat zitten de knoop van je spijkerbroek open te doen.


Next article