Skip to main content
Home » Vruchtbaarheid & Zwangerschap » Wat je moet weten voordat je met de pil stopt
Sponsored

De meeste vrouwen melden zich bij een verloskundige zodra zij het streepje op de zwangerschapstest hebben gezien. Weinigen weten dat de gezondheid van het kind ook wordt bepaald door wat aanstaande moeders én vaders doen en laten vóórdat het kind is verwekt.

Elsbeth van Vliet – Lachotzki

Beleidsmedewerker VSOP

We weten dat roken en drinken tijdens de zwangerschap slecht is, maar ook vóór de bevruchting en in de eerste dagen van de zwangerschap heeft dit invloed. Op vruchtbaarheid, gezondheid van het kind en werking van de placenta. En wat dacht u van stress, junkfood of werken met gevaarlijke stoffen? Ook de trend dat vrouwen op latere leeftijd aan kinderen beginnen, werkt de vruchtbaarheid en de gezondheid van moeder en kind tegen.

Daarom moeten (aanstaande) ouders eerder informatie en begeleiding krijgen. De winst is groot. Betere vruchtbaarheid, gezondere kinderen, minder vroeggeboortes of andere problemen bij de zwangerschap en minder babysterfte. En wist u dat de gezondheid van het kind tijdens de zwangerschap mede de gezondheid bepaalt later in het leven?

Wat zou u ervan vinden als uw huisarts u zou vragen of u van plan bent zwanger te worden? Dat is een aanpak die onlangs werd bepleit door prof. Steegers, expert preconceptiezorg. Dat zouden huisartsen moeten doen, maar ook specialisten die vrouwen behandelen met een chronische aandoening, zoals suikerziekte of astma.

Vanuit de VSOP – patiëntenorganisatie voor zeldzame en genetische aandoeningen- benadrukken we ook het belang van erfelijkheid. Stellen met een erfelijke aandoening in de familie weten vaak wel dat hun kinderen ook risico lopen. Toch komen zij soms pas (te) laat bij hun arts terwijl er vóór de bevruchting meer en nieuwe mogelijkheden zijn om te gaan met dat erfelijkheidsrisico.

Daarom stel ik u die vreemde vraag: bent u van plan om zwanger te worden? Kijk dan eens op ZwangerWijzer.nl Of ga eens langs bij een verloskundige. Nog vóórdat u met de pil stopt.

Next article