Home » Auto-immuunziekten » Wat betekent leven met Crohn voor Nance?
Auto-immuunziekten

Wat betekent leven met Crohn voor Nance?

Nance Coolen
Nance Coolen
Foto: Yvette Kulkens Photography

Nance Coolen heeft al meer dan twintig jaar een auto-immuunziekte: de ziekte van Crohn. Af en toe was het zwaar. Gelukkig gaat het nu al weer jaren heel goed met de zangeres en presentatrice.

Jong en ziek

“Na de diagnose was het alsof er een last van mijn schouders viel. ‘Nu gaan ze me helpen’, dacht ik opgelucht. Ik was 21 toen ik te horen kreeg dat ik de ziekte van Crohn heb, een chronische darmontsteking.

Al een tijdje vroeg ik mij af waar toch die buikpijn ineens vandaan kwam. Hetzelfde gold voor de vermoeidheid, de stemmingswisselingen en de continue diarree.

Al een tijdje had ik me afgevraagd waar toch die buikpijn ineens vandaan was gekomen

Het doet wat met je als je op jonge leeftijd plots ziek wordt. Ik stond volop in het leven en zat net in de periode dat ik veel optrad als zangeres. Ineens waren er dagen waarop ik op elke straathoek naar de wc moest, niet om te plassen maar voor een nummer twee. Erg frustrerend. Ik werd er onzeker van en sloot me steeds meer op.”

Trigger

“Een tijd lang kon ik het alleen af met medicatie. Zo’n acht jaar geleden zijn er tijdens een operatie delen van mijn darmen verwijderd. Af en toe heb ik nog wel klachten, maar over het algemeen voel ik me al jaren heel goed. Zo goed, dat ik af en toe vergeet dat ik ziek ben.

Dan vraag ik me af waarom ik al een paar dagen zo moe ben. Oh ja. Door de Crohn. Dat komt ook doordat ik steeds beter met mijn ziekte heb leren leven. Zo heb ik in de loop der jaren uitgedokterd bij welk voedingspatroon ik het best functioneer en waarop mijn darmen juist heel sterk reageren.

Gek genoeg levert de combinatie met werk meestal geen problemen op

Veel vet en producten zoals ijs, slagroom en varkensvlees leiden al vrij snel tot een toiletbezoekje. Die neem ik dus liever niet in een restaurant, maar alleen af en toe thuis.

Stress triggert de Crohn eveneens. Daarom probeer ik me geen zorgen te maken en zo min mogelijk bij mijn ziekte stil te staan. Als je dit soort dingen weet kun je er rekening mee houden.

Gek genoeg levert de combinatie met werk geen problemen op, als ik maar iets doe wat ik superleuk vind. Tijdens het presenteren van programma’s komt er bij mij een soort adrenaline vrij. Die onderdrukt de Crohn tijdelijk. Na het eindapplaus en de aftiteling van Lingo was het wel altijd meteen rennen naar de wc.”

Sparren met de dokter

“Er zijn best veel mensen met dezelfde aandoening die me brieven schrijven. Vaak willen ze weten hoe ik ermee omga. Ik denk dat je vooral goed moet luisteren naar je lijf.

Ik denk dat je vooral goed moet luisteren naar je lijf

Stap naar de dokter als je het niet vertrouwt en wees niet bang om met hem of haar te sparren over zaken waar je tegenaan loopt. Het helpt ook om een lijst te maken met alles wat je op een dag eet en drinkt, en om bij te houden hoe je lichaam hier binnen één of twee uur op reageert. Zo kom je er steeds meer achter waar je je beter bij voelt.”

Next article