Skip to main content
Home » Botten & Gewrichten » In 2040 hebben ruim 4 op de 10 mensen artrose
Artrose

In 2040 hebben ruim 4 op de 10 mensen artrose

Vrouw pijn aan gewrichten in haar been
Vrouw pijn aan gewrichten in haar been

We worden gemiddeld ouder maar niet altijd in goede gezondheid. Integendeel zelfs. Steeds meer mensen krijgen klachten aan het bewegingsapparaat. Met name slijtage aan de gewrichten zal steeds vaker voorkomen.  

Verdubbeld

Uit cijfers van de RIVM-website Volksgezondheidenzorg.info blijkt dat in 2018 van 1.145.400 mannen en vrouwen bekend was dat ze artrose hadden. Naar verwachting zal dat aantal in 2040 bijna zijn verdubbeld. Het aantal mensen met nek- en rugklachten stijgt in die periode naar verwachting ook tot bijna 2.3 miljoen. Deze klachten ontstaan onder meer door een verkeerde belasting van het lichaam. De toename veroorzaakt een enorme stijging van de zorgkosten. 

Ongezonde leefstijl en werkhouding 

Mensen leven en werken langer en worden steeds zwaarder. Sommige mensen bewegen veel te weinig. Anderen bewegen wel maar niet op de juiste manier. Dat heeft direct gevolgen voor het lichaam. 

Veel mensen hebben bovendien een overwegend zittend beroep of moeten juist hele dagen staan. Dat kan, bij een verkeerde houding, overbelasting veroorzaken. “Het zijn allemaal ingrediënten voor het ontstaan van klachten aan de voeten, knieën, heupen en rug”, stelt Sepp Mortelmans, podotherapeut en MSU-echografist voet en enkel. 

Knieklachten 

Klachten van de knie staan op nummer één als het gaat om klachten aan het bewegingsapparaat waarmee mensen naar de huisarts gaan. Opvallend is dat dit niet alleen ouderen treft, maar ook steeds vaker jongeren tot 17 jaar en volwassenen tot 44 jaar. Als deze klachten niet worden onderkend en behandeld, kan dat leiden tot grote problemen.  Het zijn allemaal ingrediënten voor het ontstaan van klachten aan de voeten, knieën, heupen en rug

Korte en lange termijn 

In eerste instantie krijgen mensen last van stijfheid en pijn. Die pijn wordt naarmate de klachten aanhouden steeds heviger. “Bovendien kan dan ook slijtage ontstaan aan de gewrichten”, waarschuwt Mortelmans. “Die schade is onomkeerbaar.” In dat geval kunnen de klachten niet worden verholpen maar nog wel worden verminderd. Bijvoorbeeld door de spieren rondom de aangetaste gewrichten te versterken en te kijken naar wat de meest ideale stand van de voeten is om benen, heupen en rug te ontlasten. 

Preventie 

Verantwoord eten, letten op je gewicht, genoeg bewegen en een goede werk-, sta- en loophouding vormen de basis voor een gezond lichaam. “Je kunt natuurlijk, net zoals je preventief naar de tandarts gaat ook preventief naar de podotherapeut of fysiotherapeut gaan”, oppert Mortelmans. “Zij kunnen kijken of je zodanig goed staat, loopt en beweegt dat je gewrichten minimaal belast worden. Ook kunnen zij adviezen geven waardoor mogelijk ook artrose op de lange termijn voorkomen kan worden.”  

Next article