Skip to main content
Home » Botten & Gewrichten » Videoserie met thuisoefeningen voor reumapatiënten
Fysiotherapie

Videoserie met thuisoefeningen voor reumapatiënten

Men sitting on yogamat
Men sitting on yogamat

Veel mensen met een chronische aandoening nemen maatregelen om te voorkomen dat ze besmet raken met COVID-19. Ze komen minder buiten en bezoeken zelfs minder vaak hun dokter of fysiotherapeut.

Voor mensen met reuma is het van groot belang dat ze blijven bewegen. Daarom bezoeken veel reumapatiënten wekelijks een gespecialiseerd fysiotherapeut. Het wekelijkse bezoek is een stok achter de deur om dagelijks de voorgeschreven oefeningen te blijven doen.

Vicieuze cirkel

Wie niet beweegt, verliest spiermassa. De spieren geven steun aan de gewrichten. Wie minder beweegt, krijgt dan ook al snel meer gewrichtsklachten. Bovendien gaat de conditie achteruit.

Het is een vicieuze cirkel. Als je minder beweegt, verlies je uithoudingsvermogen en spierkracht. Als je dan opstaat, doet bewegen meer pijn en als je loopt, ben je sneller moe. Dat maakt dat je liever niet beweegt. Zo wordt de drempel om toch te gaan bewegen steeds groter.

Thuis oefeningen doen

“Je moet blijven bewegen, ook als je reuma actief is”, adviseert fysiotherapeute Hanneke Muijen, gespecialiseerd op het gebied van fysiotherapie voor mensen met chronische ziekten. Net als veel collega’s geeft Muijen tegenwoordig online en via beeldbellen begeleiding aan haar patiënten. Ook adviseert ze om thuis oefeningen te blijven doen.

Instructievideo’s

“Het is belangrijk dat patiënten blijven bewegen”, stelt Muijen. De eerste serie bestaat uit vier video’s waarvan drie video’s met basisoefeningen. De oefeningen zijn speciaal gericht op de belangrijkste spiergroepen: de been-, buik- en rugspieren. Alle oefeningen worden duidelijk uitgelegd en voorzien van adviezen waar op te letten.

Ook worden lichtere en zwaardere opties gegeven, zodat iedereen op zijn/haar niveau kan meedoen. Een vierde video is gericht op reumapatiënten die meer fysieke inspanning kunnen leveren en bijvoorbeeld willen gaan hardlopen. “Als je beweegt, ga je je fitter voelen”, voorspelt Muijen. “Doe wat je kunt. Ga niet stil zitten!”

In samenwerking met geneesmiddelenbedrijf MSD heeft Hanneke Muijen een serie korte video’s gemaakt.
NL-NON-00967 10/2020


Next article