Skip to main content
Home » Cardiovasculaire Gezondheid » Binnen een uur: arts plaatste nieuwe hartklep voor Mevrouw Mohr-Mudde
Hart

Binnen een uur: arts plaatste nieuwe hartklep voor Mevrouw Mohr-Mudde

Prof. Dr. N.M.D.A. van Mieghem is cardioloog in het Erasmus MC. Hij plaatste binnen een uur een nieuwe hartklep bij mevrouw Mohr-Mudde. Niet met een openhartoperatie, maar met een minder invasieve ingreep via de lies. 

Wat is aortaklepstenose?

– Aortaklepstenose is een vernauwing van de hartklep door slijtage dat leidt tot verkalking.  

– Vijf procent van alle 60-plussers hebben hier last van. Bij mensen boven de 80 is dit twintig procent. Hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, roken en diabetes kunnen het verkalkingsproces versnellen. 

– Naarmate de verkalking toeneemt, gaat de klep minder goed open en ontstaat een vernauwing. 

– Ga bij kortademigheid, flauwvallen, pijn op de borst, algehele vermoeidheid naar de huisarts. 

– De huisarts kan naar het hart luisteren. Is er een ‘ruis’, dan volgt een doorverwijzing naar een cardioloog. Met een echo van het hart wordt de diagnose van een aortaklepstenose gesteld.  

Mevrouw Mohr-Mudde (72) was vaak benauwd en hield veel vocht vast. De huisarts schreef medicijnen voor en maakte regelmatig een hartfilmpje. Omdat de klachten aanhielden, stuurde hij haar door naar de cardioloog. “Mijn hart werd regelmatig ‘geschokt’ en dat hielp dan wel voor even, maar de klachten kwamen toch weer terug. Na nader onderzoek bleek mijn aortahartklep aan vervanging toe. Die werd vervangen in het Erasmus MC.”  

De operatie duurde slechts een uur. “Na een plaatselijke verdoving bracht de cardioloog via mijn slagader een nieuwe hartklep in. Het werkt als een paraplu die uitgevouwen wordt. Na vier dagen in het ziekenhuis was ik weer thuis.” 

Ik fiets alweer en ik werk lekker in de tuin

“Ik ben nu gewoon thuis bezig met revalideren. Ik fiets alweer en werk weer in mijn tuin. Alles nog wel kalm aan natuurlijk, ik bouw het rustig op. Ik houd geen vocht meer vast en ben niet benauwd meer. Over enkele weken ga ik terug voor een echo ter controle.”  

“Ik heb grote bewondering voor de manier waarop de nieuwe hartklep is geplaatst. Het ging allemaal prima, ik had nooit verwacht dat het zo’n ‘simpele’ operatie zou zijn. Ik vond het wel een beetje eng om de operatie bewust mee te maken, maar ook dat viel achteraf erg mee. Een nieuwe hartklep gaf me mijn actieve levensstijl weer terug. Ik heb meer lucht, meer energie en ik houd geen vocht meer vast. Ik voel me een geluksvogel en kan weer lekker doen wat ik zo graag doe.”  

Next article