Skip to main content
Home » De Hersenen » Opereren van hersentumoren met precisie bestraling
Sponsored

Het aantal patiënten met uitzaaiingen in de hersenen neemt toe. Een innovatieve bestralingsmethode van uitzaaiingen in de hersenen en bepaalde andere hersentumoren is de zogenoemde Gamma Knife-behandeling, een methode die in topklinisch ziekenhuis Isala in Zwolle naar verwachting eind 2020 kan worden uitgevoerd.


Uiterste precisie

“De Gamma Knife is een bestralingstoestel dat hersentumoren met hele krachtige en uiterst precieze stralen kan bestrijden. Met dit apparaat kunnen we meerdere uitzaaiingen tegelijk en beter behandelen en is bestraling van het hele hoofd, en dus de gehele hersenen, in veel gevallen niet meer nodig. Hierdoor zullen cognitieve functies, zoals het concentratievermogen en het geheugen, beter intact blijven.

Met dit apparaat kunnen we meerdere uitzaaiingen tegelijk en beter behandelen

Erwin Wiegman (radiotherapeut-oncoloog)

Ook zullen patiënten zich veel minder vermoeid en lamlendig voelen, en blijft het haar zoals het was. Daarbij vindt de behandeling plaats op één dag: de patiënt komt ‘s ochtends binnen en gaat aan het van de dag weer gewoon naar huis,” legt radiotherapeut-oncoloog Erwin Wiegman uit. Wiegman is verbonden aan Isala, dat als derde ziekenhuis van Nederland de Gamma Knife-behandeling zal uitvoeren in 2020.

Multidisciplinaire aanpak

Wimar van den Brink is neurochirurg en eveneens verbonden aan Isala. Ook Van den Brink is enthousiast over de mogelijkheden van de Gamma Knife en de komst van deze innovatie naar Isala Oncologisch centrum. Van den Brink: “Met dit apparaat kunnen we met microchirurgische precisie opereren met behulp van straling, zonder dat algehele anesthesie noodzakelijk is.

Wimar van den Brink

Met dit apparaat kunnen we met microchirurgische precisie opereren

Wimar van den Brink (neurochirurg)

Wij hanteren een multidisciplinaire aanpak van hersentumoren en de Gamma Knife is bij uitstek een multidisciplinair toestel, omdat elke behandeling door de radiotherapeut en de neurochirurg samen wordt uitgevoerd, soms met hulp van de radioloog. De kwaliteit van de zorg voor onze patiënten staat met dit nieuwe project voorop en wij stemmen onze behandeling dan ook af met de andere twee Gamma Knife-centra in Tilburg en Amsterdam. We kunnen op die manier de regio Noord-Oost Nederland voorzien.”

Tot slot voegt Wiegman toe: “Het is goed om te realiseren dat we niet alleen de behandeling uitvoeren, maar ook de juiste nazorg en een bijzonder goed controletraject.”

Next article