Skip to main content
Home » Diergezondheid » Hoe herken je artrose bij een hond of kat?
Diergezondheid

Hoe herken je artrose bij een hond of kat?

Artrose is een ontsteking door slijtage van de gewrichten. Een pijnlijk proces dat met de tijd erger wordt, maar wat volgens dierenarts Piet Hellemans goed te verzachten en deels te voorkomen is.

Hoe ontstaat artrose bij honden en katten? 

“Vaak wordt artrose aan ouderdom toegewezen, maar het is iets wat geleidelijk ontstaat. Je ziet je hond of kat natuurlijk elke dag, dus het is een beetje als de urenwijzer van de klok; die zie je ook niet bewegen. Maar het gebeurt wel. Het gaat traag, dus vaak wordt het aan ouderdom toegewezen. Daarnaast kan artrose ontstaan door lichamelijk letsel. Als een dier bijvoorbeeld een knieband scheurt of een teen breekt.”

Wat zijn de symptomen van artrose? 

“Voor honden is het typisch dat ze startkreupel zijn: moeite om in de benen te komen als ze gelegen of geslapen hebben. Je merkt ook vaak dat ze slepen met hun pootje. Dat is te zien als hun nagels schuin afgesleten zijn. En trager bewegen is een symptoom: een hond waar je normaal vier blokken mee liep, kan nog maar één of twee blokjes om. Een hond of kat heeft vaak ook een ander loopje. Als ze normaal lopen, komt de achterpoot in de afdruk van de voorpoot. Een afwijkend loopje dat veel voorkomt heet ‘telgang lopen’: dat doen olifanten en giraffen altijd, maar bij honden en katten kan dit door een gewrichtsprobleem zoals artrose komen. Bij katten kun je ook merken dat ze niet meer op of van het aanrecht kunnen springen. Of dat ze de vacht bij hun staart niet meer verzorgen door te weinig flexibiliteit in de rug.”

Is artrose te behandelen? 

“Artrose kan is niet te genezen, maar is vaak te behandelen en te verzachten – en ook deels te voorkomen. Er zijn drie dingen die je kan doen. De eerste stap is overgewicht reduceren. De tweede: pijnstillers of ontstekingsremmers. De derde stap zijn voedingssupplementen. 

Hoe ziet de toekomst van een dier met artrose eruit? 

“Artrose is een probleem dat eigenlijk niet op te lossen is en met de tijd verergert. Maar je moet wel alledrie deze wegen bewandelen om het dier te ondersteunen. Dieren die al artrose hebben, kunnen er enorm van opknappen als vetmassa wordt omgezet in spieren. Wat ook fijn is voor ze is, is warm, droog en zacht liggen. Daar heb je orthopedische kussens voor. Met name katten willen lekker bij de verwarming liggen. Een warme, zachte plek vermindert de klachten.”

Hoe kan ik artrose tegengaan? 

“Ik ben een groot voorstander van preventie: de gezondheid bevorderen in plaats van de ziekte bestrijden. Beweeg en speel dus veel. En zorg – ook met de juiste voeding – dat een dier niet te zwaar wordt. Overgewicht is funest! Dan slijten gewrichten veel harder en zullen dieren er eerder last van hebben. Overgewicht voorkomen scheelt een slok op een borrel.” 

Next article