Home » Diergezondheid » Rob Jetten: “Muja bracht structuur in mijn leven”
Diergezondheid

Rob Jetten: “Muja bracht structuur in mijn leven”

Zes jaar geleden vond Rob Jetten zomaar een pup op straat tijdens een bezoek aan Kosovo. “Ze kwam ’s nachts tegen mij aangekropen. Ik was gelijk verkocht.” 

Rob Jetten, fractievoorzitter van de D66, wilde vroeger altijd al een hond. “Mijn ouders vonden het met een te drukke agenda niet verantwoord. En dat snap ik ook wel”. Maar toen kwam zes jaar geleden plotseling Muja in zijn leven: “Ik bezocht een vriend die aan het werk was in Kosovo. ‘s Avonds na het uitgaan vonden we een pup op straat met een gebroken voorpootje. We namen haar mee in een kartonnen doos om haar de volgende dag naar een dierenarts te brengen. ’s Nachts klom de pup uit de doos en kwam ze tegen me aangekropen. Dit was meant to be, ik kon haar natuurlijk niet meer laten gaan.” 

Wel even wennen 

Na thuiskomst is Muja goed hersteld en is ze opgegroeid tot een vrolijke, stabiele hond. “In het begin was het wel flink wennen”, zegt Jetten.  “Het was best veel werk. Je kon merken dat Muja gewend was om op straat te leven. Ze sloopte veel in huis en wilde het liefste de hele dag buiten schooieren”.  

In die tijd was Jetten gemeenteraadslid in Nijmegen. “Ik was nog hartstikke jong en leefde behoorlijk onregelmatig. Maar met een hond kan dat niet. Muja heeft echt structuur en ritme in mijn leven gebracht. Zo’n beest moet toch drie keer per dag wandelen en kan ook niet te lang alleen zijn. Dat heeft me de rust gegeven die ik daarvoor eigenlijk niet had.” 

Geen kwaad in de zin 

Muja is een vrolijke en actieve hond met een eigenwijs karakter. Jetten: “Het is een enorm lief dier. Ze is goed met kinderen en heeft enkele geen kwaad in de zin. Ze zou een inbreker nog vrolijk tegemoet kwispelen. Vrienden vragen dan ook regelmatig wanneer ik weer met Muja langskom.” Mag de hond dan ook mee naar het werk? “Nee helaas, in de Tweede Kamer zijn alleen hulphonden toegestaan. En dat gesleep met zo’n beestje vind ik eigenlijk ook maar niks.” 

Jetten en zijn partner maken daarom gebruik van uitlaatservices en schakelen familie in: “Je moet best veel regelen met een hond. Ik heb de hoeveelheid werk wel onderschat. Ik zou Muja voor geen goud meer willen missen, maar ik denk niet dat ik nu met deze baan opnieuw een hond zou nemen.” 

Jetten snapt dat in deze tijd veel mensen een huisdier nemen, maar plaatst ook een kanttekening: “Het is ontzettend gezellig om een hond in huis te hebben. Maar bedenk goed of de hond bij je past. Kijk niet alleen naar hoe een hond eruitziet maar vooral naar het karakter. Sommige honden hebben zoveel energie, dan is het gewoon zielig om die te veel binnen te laten zitten. Maar als je eenmaal een goeie match hebt gevonden, dan heb je aan een hond een vriend voor het leven.” 

Next article