Home » Gezonde Dieren » Gezonde voeding, gezond dier
Gezonde Dieren

Gezonde voeding, gezond dier

Twee hamsters eten geraspte wortel
Twee hamsters eten geraspte wortel
Foto: Bonnie Kittle via Unsplash

Gezonde voeding is voor dieren net zo belangrijk als voor mensen. Maar wat is gezond? “Het belangrijkste is dat dierenvoeding compleet en veilig is”, vertelt Ronald Corbee, Europees specialist diervoeding.

Geschreven door onze redactie

avatar

Ronald Corbee

Europees specialist diervoeding

Complete voeding houdt in dat alle essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid worden aangeboden. Denk aan eiwitten, onverzadigde vetzuren, antioxidanten en vezels. Veiligheid gaat over een geschikte hoeveelheid, maar ook over ziekteverwekkers in bijvoorbeeld rauwe voeding. “In welke vorm de voeding wordt gegeven, maakt in principe niet uit. Droogvoer wordt door huisdiereigenaren het meest gekocht. Maar ook blikvoer, rauw vlees voeding of het samenstellen van een eigen dieet zijn opties. Die laatste twee vragen wel om meer inzicht en begeleiding van professionals, in verband met de compleetheid en veiligheid.”

Houd in de gaten dat het dier slank blijft en stuur op tijd bij met voeding

Optimale voeding

Wat de beste voedingssamenstelling precies is, verschilt per dier. “Complete dierenvoeding uit de supermarkt voldoet aan de minimale eisen qua samenstelling en kan al voldoende zijn. Een huisdiereigenaar kan daarnaast zelf bepaalde eisen stellen aan voeding, zoals een tandenpoetsende werking of de aanwezigheid van visolie voor een mooie vacht.” Wanneer een dier ziek is, gelden andere eisen. “Eiwitreserves worden dan aangesproken, waardoor spieren afbreken. Daarom moeten zieke dieren zo snel mogelijk weer optimaal eten.” Wat is optimaal? “Dat wordt vaak in samenspraak met de dierenarts bepaald. Dat geldt ook voor het voedingsadvies voor puppy’s en zwangere en oudere dieren.”

Rauw vlees voeding vraagt om meer inzicht en begeleiding van professionals, in verband met compleetheid en veiligheid.

Een overschot

De meest voorkomende voedingsfout is het geven van teveel eten. “De richtlijn die op verpakkingen staat, is vaak afgestemd op actieve huisdieren en dit is voor de meeste huisdieren teveel. Hierdoor kan overgewicht ontstaan, maar ook een overschot aan bepaalde voedingsstoffen.” Katten die langere tijd teveel vitamine A eten, krijgen bijvoorbeeld botafwijkingen in het halsgebied. Het is belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn over de hoeveelheid voeding die ze moeten geven. Wat overgewicht betreft kan dieetvoeding, minder snacks en meer beweging de oplossing zijn. “Dat vraagt wel om een verandering in mindset. Preventie is eigenlijk het beste; in de gaten houden dat het dier slank blijft en op tijd bijsturen met voeding.”

Next article