Home » Gezonde Dieren » Vlooien: herkennen, verwijderen en voorkomen
Gezonde Dieren

Vlooien: herkennen, verwijderen en voorkomen

Kat krabt achter zijn oren met rechterarchterpoot
Kat krabt achter zijn oren met rechterarchterpoot

Vlooien; veel huisdiereigenaren krijgen ermee te maken. Dierenarts Carolien Buck legt uit wat ze doen, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze verwijdert en voorkomt in de toekomst.

Geschreven door Nadine Fischer

avatar

Carolien Buck

Dierenarts

Foto: Else Loof Fotografie


Vlooien zijn parasieten die op de huid van dieren leven en hun bloed drinken om te overleven. “Vlooien bijten voornamelijk katten en honden. Daarna leggen ze eitjes en planten zich voort”, vertelt Buck. Als een dier eenmaal vlooien heeft, kan het voor veel overlast zorgen. “Wij zeggen altijd: als er één vlo te zien is, zitten er negen in je omgeving.”

Vrij spel voor de vlo

Hoe komen huisdieren aan vlooien? “Die kunnen ze overal oppikken, zoals in de buitenlucht. Ook nemen mensen vlooieneitjes aan hun schoenen mee naar binnen.” Heeft een vlooi eenmaal vrij spel op een dier, dan ontstaan er klachten. “Dieren zullen zichzelf gaan bijten, krabben of likken. Dat kan resulteren in korsten en haaruitval. Ook kan een vlo een worminfectie overbrengen.”

Als er één vlo te zien is, zitten er negen in je omgeving

Ga preventief te werk

Voorkomen is beter dan genezen. “Huisdiereigenaren kunnen preventief een antivlooienmiddel gebruiken; een pipet of tabletten. Als een vlo het dier na behandeling bijt, gaat het dood en kan het zich dus niet meer voortplanten.” Hoe zit het met vlooienbanden? “Daar zijn wij eigenlijk niet zo’n fan van. Ze werken vaak niet goed en kunnen irritatie geven in de hals. Een antivlooienmiddel is voldoende, zolang het dier daarmee het hele jaar behandeld wordt.”

Alles ontvlooien

Is het al te laat? Dan moet er ontvlooid worden. “Dit kan thuis met een antivlooienmiddel. Houd er rekening mee dat het zo’n drie maanden kan duren voordat alle vlooien dood zijn. Vergeet het dier ook niet te ontwormen.” Daarnaast moet de rest van het huis behandeld worden. “Als één dier in huis het heeft, hebben alle dieren het. Behandel ze allemaal. Ook heel belangrijk in huis: goed stofzuigen, dweilen, wassen en sprayen.” Is er twijfel over de behandeling of heeft een dier last van ernstige jeukklachten? De dierenarts staat altijd klaar om te helpen.

Next article