Skip to main content
Home » Gezonde Dieren » Tips om (nog) beter voor je huisdier te zorgen
Gezonde Dieren

Tips om (nog) beter voor je huisdier te zorgen

Man met hond
Man met hond
Foto: Praveen Gupta via Unsplash
avatar

Piet Hellemans

Dierenarts & Veterinair Consultant

@piethellemans.nl

Hond

Een hondengebit gaat zelden een heel hondenleven mee. Waar mensen één of twee keer per jaar naar de tandarts gaan, is een gebitsbehandeling bij een hond ingrijpender. Ze moeten er namelijk voor onder narcose, soms zelfs twee keer in hun leven. Hoe minder vaak dit nodig is, des te beter uiteraard. Als baasje kun je het noodzakelijke onderhoud bij je dierenarts uitstellen door het gebit van je hond gezond te houden. Dit kun je doen door je hond zijn tanden te poetsen. Dit hoeft niet elke dag, twee of drie keer per week is voldoende.  

Kat

Katten zijn erg hygiënische dieren en zullen altijd proberen om hun vacht schoon en vrij van klitten te houden. Dit doen ze met hun tong, hierop zitten harde papillen die als een soort kam werken. Door het likken van de vacht krijgen ze ook veel haren binnen, dit kunnen haarballen vormen, die vervolgens uitgebraakt of uitgepoept moeten worden. Help je kat(ten) door ze één of twee keer per week goed te kammen en daarmee de losse haren te verwijderen. Als je dit doet, dan krijgen ze minder haren binnen en zullen ze minder vaak hoeven te braken of verstoppingsklachten hebben.

Vissen

Vissen zijn de meest gehouden huisdieren in Nederland. Vissen scheiden hun afvalstoffen in hun zwemwater uit, maar nemen deze er ook weer uit op als het water vies is. Daarom is een waterfilter en regelmatige waterverversing erg belangrijk voor de gezondheid van vissen. Ververs één keer per week een kwart tot eenderde van het water en verschoon regelmatig het filter. Al het water in één keer verversen geeft stress voor de vissen en moet je vermijden, vaker en deel verversen is beter voor ze.

Cavia

Cavia’s zijn, net als konijnen, sociale dieren die niet alleen gehouden moeten worden, maar altijd in een koppel of groep. Voor cavia’s is vitamine C van levensbelang, waar andere dieren vitamine C zelf aan kunnen maken, kunnen cavia’s en mensen dat niet, als hier tekorten van ontstaan, dan verliest het bindweefsel zijn stevigheid en zal er (net als bij ons) scheurbuik ontstaan. Dit is zeer pijnlijk en levensbedreigend. Gelukkig bevat goed caviavoer veel vitamine C en eten cavia’s graag vitamine C rijke groenten zoals paprika en broccoli. Geef ze dit dus regelmatig, en een vitamine C tabletje vinden ze vaak ook lekker als traktatie.

Meer informatie:

Een weekend volop activiteiten voor u en uw hond? De zevende editie van doggy days vindt 14 t/m 16 juni plaats. Meer informatie vind je op doggydays.nl

Next article