Home » Gezonde Dieren » De aanschaf van een dier: waar let je op?
Gezonde Dieren

De aanschaf van een dier: waar let je op?

Donkerbruin konijn
Donkerbruin konijn
Foto: Jennifer Chen via Unsplash

Meer dan vier miljoen huishoudens in Nederland hebben één of meer huisdieren. Maar waar schaf je een dier aan en waar moet je op letten? Joost de Jongh, voorzitter van  brancheorganisatie Dibevo: “De eerste stap is verdieping: wat heeft een dier nodig? En: kun jij dat bieden?”

Geschreven door Sylvia Blazer

avatar

Joost de Jongh

Voorzitter Dibevo

In Nederland leven ruim 1,5 miljoen honden en bijna 2,6 miljoen katten. Niet alleen honden en katten, maar ook dieren als vissen, konijnen, knaagdieren, vogels en reptielen worden gehouden als huisdier. De Jongh: “De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je een huisdier wil is: wat past bij mijn omgeving en mijn levensstijl? Een dier verdient het om goed gehouden te worden.”

De website licg.nl is speciaal in het leven geroepen om mensen op weg te helpen bij de aanschaf van een dier: wat heeft welk dier nodig en wat kost het. De Jongh: “Dan kun je een weloverwogen besluit nemen en met dat besluit naar een dierenspecialist gaan, waar je de juiste voorlichting en begeleiding krijgt. Beslis dit niet in een impuls maar slaap er een paar nachtjes over, want het gaat hier om iets dat leeft en dat brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee.”

Specialist verschilt per dier

Waar let je op als je vervolgens besloten hebt dat je een dier wilt kopen? De Jongh: “Dan ga je naar een specialist. Het verschilt per dier welke specialist je moet hebben. Bij het kopen van een hond raad ik aan contact op te nemen met een rasvereniging. Een tropische vis of knaagdier koop je bij een dierenspeciaalzaak of een tuincentrum met een afdeling ‘dier’. Een keurmerk waar je op kunt letten is ‘Dierbaar’.

Ook het lid zijn van Dibevo zegt iets.“ Het ontbreken van een keurmerk bij een dierenwinkel betekent echter niet dat je daar beter geen dier kunt kopen, benadrukt De Jongh: “Kijk hoe het is georganiseerd en of het er schoon is. Ook als leek kun je goed zien of iets schoon is of niet, en of het fris ruikt. Is dat niet het geval dan kun je maar beter rechtsomkeert maken. Hetzelfde geldt voor een asiel en een nestje via Marktplaats. Durf te vertrouwen op je onderbuikgevoel.”

Voldoende ruimte

Verder is het belangrijk dat een dier genoeg ruimte heeft. De Jongh: “Of het nou om een aquarium gaat of om een konijnenhok, wees daar niet te zuinig in. Zelf vinden we een beetje ruimte ook prettig.” Verder zijn de juiste verzorging en voeding van belang. De Jongh: “Vroeger aten huisdieren veelal met de pot mee, vooral in de jaren 50 tot 70 was dat heel normaal. Inmiddels zijn er talloze wetenschappelijk studies naar gedaan en is er speciaal voedsel ontwikkeld voor huisdieren. Uit die onderzoeken is namelijk gebleken dat dieren toch heel andere voedingsbehoeftes hebben dan mensen en op basis daarvan zijn er speciale soorten voer ontwikkeld. Het fabriceren van al dat voer van al die verschillende merken wordt gecontroleerd door de overheid. Het is dus raadzaam om je dier te voeden met juist dat voer.” Nog een laatste tip? De Jongh: “Jazeker, regel op tijd een plek voor een dier als je op vakantie gaat. Dat is iets wat veel mensen vergeten.”

Next article