Home » Gezonde Dieren » Stress bij een dier op vakantie? Niet nodig!
Gezonde Dieren

Stress bij een dier op vakantie? Niet nodig!

Jonge vrouw houdt hond vast, zit in groen heuvelachtig landschap.
Jonge vrouw houdt hond vast, zit in groen heuvelachtig landschap.
Foto: Ana Francisconi via Unsplash

Een huisdier mee op vakantie nemen is gezellig, maar kan ook stress bij het dier veroorzaken. Hoe kan dit herkend en verholpen worden? En nog belangrijker; hoe is het te voorkomen?

Geschreven door Nadine Fischer

avatar

Eline Tegeler

Gedragstherapeut voor dieren

Op vakantie ontstaat kortdurende stress bij dieren wanneer ze in een nieuwe situatie terechtkomen en niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan. “Denk aan een lange autorit, andere slaapplek, onbekende geluiden of vreemde mensen; alle voorspelbaarheid is voor een dier ineens weg”, aldus Eline Teygeler, gedragstherapeute voor dieren.

Stress opmerken

Dit soort stress is bij dieren redelijk makkelijk te signaleren. “Als dieren echt angstig zijn, gaan ze vaak een beetje wegkruipen. Als er geen sprake is van angst, maar wel stress, is er meestal een toename van onrustig gedrag. Ze geven daarnaast signalen af door bijvoorbeeld vaak hun bek af te likken of veel geluiden te maken.” De kenmerken verschillen uiteindelijk per dier. “Het is belangrijk dat huisdiereigenaren hun dier goed kennen en zien dat het zich anders gedraagt dan normaal.”

“Op vakantie is alle voorspelbaarheid voor een dier weg”

Het dier kalmeren

Ervaart het dier stress, zorg er dan voor dat alles zoveel mogelijk op de thuissituatie lijkt. Hanteer dezelfde rituelen in het uitlaten en eten geven als normaal. Is dat niet voldoende, dan kan een stressverlagend middel worden toegediend. “Advies hierover kan altijd worden ingewonnen bij een dierenarts. Als een dier altijd al snel gestrest raakt, kan het ook preventief worden toegediend. Stress voorkomen is natuurlijk het beste wat een baasje voor zijn dier kan doen.”

Voorkom stress met deze checklist:

1. Maak de juiste keuze; is het dier gelukkig op vakantie, of blijft het liever thuis?

2. Zorg dat het dier gechipt is en het meest recente adres van de eigenaar geregistreerd is.

3. Oefen van tevoren reizen in de auto.

4. Neem een kleedje of speeltje waar een bekende geur aan zit mee van huis.

5. Win op tijd advies in over stressverlagende middelen.

Next article