Skip to main content
Home » Hart en Bloed » Sporten verbetert je hartgezondheid
Bloeddruk

Sporten verbetert je hartgezondheid

Man loopt in groen landschap.
Man loopt in groen landschap.

Je bloeddruk vertelt iets over de soepelheid van je bloedvaten en je hartgezondheid. In rusttoestand wordt een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80 als normaal gezien.


“Als regel kun je zeggen dat sporten je helpt bij het goed houden en het verbeteren van je hartgezondheid”, stelt sportcardioloog Harald Jorstad, werkzaam bij Amsterdam UMC locatie AMC en sportcardioloog op Papendal. “Zelfs als je een extreme inspanning levert, waardoor je bovendruk gedurende korte tijd stijgt tot waardes boven de 200, zijn de voordelen van sporten vele malen groter dan de eventuele nadelen. De korte tijd dat je bloeddruk zoveel stijgt, betekent dat je vaten en dus je hart zwaarder worden belast. Zolang die belasting niet extreem is en niet te lang duurt, kan je lichaam dat doorgaans uitstekend aan.”

Je bloeddruk vertelt iets over de soepelheid van je bloedvaten en je hartgezondheid

Harald Jorstad (Sportcardioloog)

Je levensstijl is van grote invloed op je cardiogezondheid. “Sporten, gezond eten, overgewicht, weinig of geen alcohol, geen of weinig stress, niet roken, voldoende en goed slapen, dat helpt allemaal om je hartgezondheid optimaal te krijgen en te houden”, stelt Jorstad.

“Dat zie je ook terug in je bloeddruk. Hoe beter je bloeddruk, des te geringer de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Omgekeerd is dat ook het geval, wie geen gezonde leefstijl heeft, vergroot de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.”

Het opsporen van hoge bloeddrukken is belangrijk om gezondheidsrisico’s te voorkomen

Weten wat je bloeddruk is, kan belangrijk zijn als je intensief wilt gaan sporten. “Meet in dat geval je bloeddruk in rusttoestand, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds. Is de bovendruk tijdens een aantal metingen hoger dan 160 dan kan sprake zijn van hoge bloeddruk. Als dat zo is, en dat kan alleen een arts beoordelen, dan kan het beter zijn om te kiezen voor een duurtraining in plaats van een intervaltraining.”

Een hoge bloeddruk is geen reden om niet te sporten. “Sporten helpt juist om de soepelheid van de vaten te verbeteren. Dus hou er rekening mee, maar laat het je er niet van weerhouden om te sporten.”

Next article