Home » Huid » 5 tips om veilig van de zon te genieten
Huid 2018

5 tips om veilig van de zon te genieten

Jonge vrouw smeert zich in met zonnebrand
Jonge vrouw smeert zich in met zonnebrand
Foto: Shutterstock

De zomer staat voor de deur. Dat betekent tegelijkertijd dat de kracht van de zon sterker en sterker wordt. Hoe kan je veilig van de zon genieten? Lees hier vijf tips!

Tip 1 – Bescherm je huid voor zowel UVA- als UVB-straling

UVA- en UVB-straling zijn beide schadelijk voor de huid. UVA-straling is erg gevaarlijk omdat dit geen zichtbare reactie in de huid geeft, maar op latere leeftijd voor huidverouderingsklachten en huidkanker kan zorgen. UVB-straling zorgt voor verbranding en uiteindelijk de bruine kleur van je huid. UVC-straling is het meest schadelijk maar komt gelukkig niet tot aan het aardoppervlak.

Er is altijd UV-straling in de lucht, dus ook in de winter of op een bewolkte dag is het belangrijk om je goed in te smeren. De zonkracht is het sterkst tussen twaalf en drie uur ‘s middags, zoek dan de schaduw op.

Tip 2 – Niet te zuinig smeren!

Wees niet zuinig met zonnebrand. Als je zonnebrand op doet dan mag het best voelen alsof je teveel gebruikt. Om de bescherming te krijgen die op het product vermeld staat (de Beschermingsfactor) moet je minimaal 2 milligram per vierkante centimeter op de huid aanbrengen.

Schrik niet, want dit komt ongeveer neer op 7 eetlepels in totaal: 1 eetlepel voor gezicht en hals, 2 eetlepels voor armen en schouders, 2 eetlepels voor borst, buik en rug, 2 eetlepels voor benen en voeten. Als je minder dan deze hoeveelheden smeert, heb je minder bescherming.

Tip 3 – Regelmatig onder de zonnebank is géén goede voorbereiding

Gebruik maken van de zonnebank voorafgaand aan een vakantie om alvast een kleurtje te krijgen is totaal geen goed idee. Hoe fijn mensen het ook vinden, het heeft geen meerwaarde. Er komt een grote hoeveelheid UVA-straling wat veel verouderingsklachten/voorstadia van huidkanker kan veroorzaken.

En ondanks dat de huid hiervan verkleurt, is het nog steeds geen garantie dat de huid door de echte zonnestralen niet verbrand. Blijf altijd goed smeren! Mensen die vaak onder de zonnebank gaan hebben 75 procent meer kans op huidkanker.

Tip 4 – Bescherm baby’s en kinderen nóg beter

De babyhuid heeft nog geen beschermend pigment, het is daarom beter de baby het eerste levensjaar uit de zon te houden. Laat daarna het kindje rustig wennen aan de zon en smeer het huidje goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor. Smeer het liefst een half uur voordat ze de zon in gaan. Smeer heel royaal en om de twee uur, een dunne laag houdt het UV-licht minder goed tegen. En neem ook de oren mee bij het insmeren.

Tip 5 – Draag zonwerende kleding

Niet alleen het gebruik van een goede zonbescherming, maar ook het dragen van zonwerende kleding is erg belangrijk. Draag een pet of een hoed, dit zorgt voor een goede bescherming van het hoofd, gezicht, nek en schouders en verkleint de kans op een zonnesteek. Zet ook een zonnebril met UV-filter op om je ogen te beschermen.

Next article