Skip to main content
Home » Innovaties in de Zorg » Artificial intelligence krijgt rol bij opsporing van kanker
Future of Imaging

Artificial intelligence krijgt rol bij opsporing van kanker

Kunstmatige intelligentie (AI) kan worden ingezet bij de opsporing van kanker. Prof.dr.ir. Peter de With van de Technische Universiteit Eindhoven legt uit hoe dat werkt.

Peter de With

Prof. dr. ir. Peter de With

Technische Universiteit Eindhoven

Hoe kan AI helpen bij het ontdekken van kanker?

De medische sector maakt veel gebruik van imaging, zoals MRI- of CT-scans. Bij alle kankerpatiënten wordt altijd wel een keer een scan gemaakt. Deze beelden worden dan geanalyseerd door een arts. Maar dat kan ook door een computer. Deze kan leren om kleuren en patronen te herkennen en afwijkingen te ontdekken in het weefsel van de patiënt.

Waarvoor kan AI bij kanker worden gebruikt?

AI kan helpen om de diagnose kanker te stellen en om het stadium van de ziekte te bepalen: is het goedaardig, kwaadaardig of verdacht? Deze stadiëring is vaak lastig, bijvoorbeeld bij darmkanker en slokdarmkanker.

Artsen moeten veel ervaring hebben voor een goede beoordeling. AI kan een indicatie geven over kwaadaardigheid van het weefsel en op deze manier de arts assisteren. Wij zijn er in ons onderzoek, samen met onder anderen dr.ir. Fons van der Sommen, het verst hiermee bij slokdarmkanker.

Computers zijn ijzersterk in het onthouden van vele patronen

Wat zijn de voordelen van AI?

Computers zijn ijzersterk in het onthouden van een grote hoeveelheid patronen. Hoe meer ze daarvan zien, hoe beter ze worden in hun beoordeling. De beoordeling met een computer gebeurt razendsnel, in een fractie van een seconde.

Een computer wordt bovendien niet moe en heeft geen concentratieverlies. Daarnaast kan alle informatie in de database van de computer worden gebruikt voor onderwijs aan artsen.

Ziet u nog meer mogelijkheden voor AI?

Ik denk dat AI ook een rol gaat spelen bij het personaliseren van kankerbehandelingen, op basis van datapatronen van de patiënt. Als vooraf bekend is dat een patiënt bijvoorbeeld een medicijn niet goed verdraagt, kan de computer adviseren om voor die patiënt de dosis aan te passen. Zo kan AI helpen om de therapie te individualiseren.

Next article