Skip to main content
Home » Innovaties in de Zorg » Revolutionaire ontwikkeling in hoortoesteltechnologie
Gehoor

Revolutionaire ontwikkeling in hoortoesteltechnologie

Ons gehoor is een van onze belangrijkste zintuigen. Toch vinden we het moeilijk om toe te geven wanneer we niet meer zo goed horen als voorheen. Dat is jammer, want de moderne techniek zorgt ervoor dat er steeds betere hoortoestellen beschikbaar zijn.

Compenseren gehoorverlies

Dat je gehoor minder wordt, merk je op een aantal manieren. Je kunt niet meer alle gesprekken goed volgen, bepaalde geluiden niet meer horen en je wordt sneller moe. Dat komt omdat je hoort met je oren, maar luistert en gesprekken volgt met je hersenen. Als je gehoor terugloopt, proberen je hersenen dat te compenseren. Wat ook meespeelt, is dat naarmate we ouder worden, de snelheid en flexibiliteit van ons brein afneemt. Onze hersenen hebben meer moeite om het juiste signaal uit het lawaai te filteren.

Luisterinspanning

“Die vermoeidheid ontstaat door de te leveren luisterinspanning”, legt productspecialist Merlijn Vink, van de Zwitserse hoortoestellenleverancier Bernafon uit. Wanneer je met iemand praat in een rustige omgeving, is het gesprek vaak nog goed te volgen. Zit je in een restaurant/café of wil je actief deelnemen aan een vergadering, dan valt spraak deels weg in het omgevingsgeluid en moet je je heel hard concentreren om het gesprek goed te kunnen volgen.

Het is, zo ervaren gebruikers, het verschil tussen adequaat en optimaal hoorcomfort

Merlijn Vink

Spraak in lawaai

Moeite hebben met het volgen van gesprekken in rumoerige omgevingen, is vaak het eerste teken van gehoorverlies. Hoortoestellen kunnen door het versterken van geluiden alles weer hoorbaar maken. Om het gesprek goed te kunnen volgen, zullen hoortoestellen bepaalde omgevingsgeluiden wegfilteren om zo het spraaksignaal duidelijker naar voren te halen. Helaas klinken hoortoestellen daardoor niet altijd even natuurlijk en je mist bovendien de sfeer en de context van het geheel.

Hybride hoortoestel

Het is dus van belang dat een hoortoestel het geluid zo natuurlijk, helder en compleet mogelijk weergeeft. “De nieuwste ontwikkeling op dat gebied is het eerste hybride hoortoestel in de hoortoestellenbranche van Bernafon, Alpha”, vertelt Vink. “Deze geavanceerde technologie is in staat om spraak uit het lawaai te filteren, waarbij het 360 graden omgevingsbewustzijn intact blijft. Het is, zo ervaren gebruikers, het verschil tussen adequaat en optimaal hoorcomfort.”

Alpha is oplaadbaar en kan direct streamen met alle telefoons

Naast het verbeteren van de technieken voor de versterking van het geluid, zijn er ontwikkelingen die het mogelijk maken dat hoortoestellen oplaadbaar zijn en gekoppeld kunnen worden aan diverse apparaten zoals smartphones. De Alpha van Bernafon is oplaadbaar via lithium-ion batterijen en kan direct streamen met zowel iOS als Android telefoons.

Meer informatie:

Wilt u het natuurlijke geluid van Alpha hoortoestellen vrijblijvend ervaren? Maak een afspraak bij François Nicolle Hoortoestellen.

Next article