Skip to main content
Home » Jouw Familie » Q&A met dierenarts Piet Hellemans
Dierenarts

Q&A met dierenarts Piet Hellemans

Gelukkige hond in het bos
Gelukkige hond in het bos

Vandaag is het belangrijker dan ooit om extra aandacht te besteden aan onze gezondheid én de gezondheid van onze huisdieren. Daarom stelden we enkele vragen aan dierenarts Piet Hellemans.

Portretfoto Piet Hellemans

Piet Hellemans

Dierenarts

Hoe kun je de gezondheid van je huisdier goed in de gaten houden?

“Het gewicht van je huisdier is een goede indicator: is je huisdier dikker geworden of valt het juist af? Voor huisdieren geldt hetzelfde als voor mensen: krijgen ze teveel voeding vergeleken met hun lichaamsbeweging? Dan zullen ze zwaarder worden.

Bekend voorbeeld zijn de katten met hangbuiken. Probeer zoiets in een vroeg stadium te voorkomen door meer beweging en minder voer. Immers, elk pondje gaat door het mondje.

Bij oudere dieren kan gewichtsverlies duiden op onderliggende klachten. Ga dan altijd bij een dierenarts langs. Dat geldt ook wanneer een huisdier ineens veel meer gaat drinken.”

Hoe kies je de beste diervoeding?

“De criteria zijn: je huisdier vindt het lekker, voeding zorgt voor stevige ontlasting en je huisdier reageert er goed op. Met dat laatste bedoel ik: energieke uitstraling en ‘lekker in z’n vel zitten’ qua vacht en stemming.

Het verschil in diervoeding zit ‘m vooral in hoogwaardiger grondstoffen. Duurdere diervoeding bevat vaak hoogwaardige eiwitten, waardoor de voeding nog beter verteerbaar is.“

Soms belonen mensen hun huisdieren met koekjes. Zijn er betere alternatieven?

“Ik adviseer om die snoepbeloning te variëren met extra aandacht geven, een spel met je huisdier te doen of lekker meenemen voor een wandeling. Dat laatste is natuurlijk makkelijker met een hond dan met een kat. Laatstgenoemde kun je wel verleiden tot spelletjes die een beroep doen op hun jachtinstinct. “

Komt obesitas voor bij huisdieren en hoe herken je dit?

“Ja, obesitas komt bij huisdieren voor. Sterker nog, 80 procent van onze katten heeft overgewicht.  Zoals ik eerder zei, er moet een goede balans zijn tussen voeding en beweging. Op de verpakking van diervoeding vind je een dagdosering, maar elk huisdier is anders. Pas de hoeveelheid aan bij de (beweeg)omstandigheden, dus iets meer of minder dan de voorgeschreven dagdosering.

Bij honden met een gezond gewicht kun je de laatste twee of drie ribben voelen. Bij gezonde katten is de buik niet dikker dan de borst.

Waarop moeten we letten tijdens deze onzekere tijden?

“Huisdieren zijn erg gevoelig. Zij pikken de angst en stress van mensen op. Daarom is het voor beiden, baasje en huisdier, belangrijk om meer te bewegen en positieve aandacht voor elkaar te hebben.”

Hoe herken je of je huisdier happy is?

“Het vertoont dan normaal gedrag met zijn soortgenoten, ‘lekker in z’n vel’ gedrag en heeft een regelmatig patroon op gebied van eten, drinken, plas en ontlasting.

Lees meer: Wil je kind, je huisgenoot of jijzelf een huisdier? Lees dan eerst dit artikel!

Next article