Home » Jouw Familie » Een gezonde gewoonte na 30 dagen
Gezonde voeding

Een gezonde gewoonte na 30 dagen

Juist nu is het belangrijk aandacht te besteden aan je gezondheid. “Je fysieke en je mentale gezondheid gaan hand in hand”, vertelt orthomoleculair en psycho neuro immunologie therapeut Vivian Reijs.

Vivian Reijs

Vivian Reijs

Orthomoleculair en psycho neuro immunologie therapeut

Waarom is het juist nu belangrijk om te werken aan je gezondheid?

“Veel mensen voelen zich nu onzeker over de toekomst. Hun stressniveau is aanzienlijk hoger dan voorheen. Het gevoel van onveiligheid doet iets met je lichaam. Het creëert stress en dit verstoort je cortisolbalans. Hierdoor kun je je onrustig, vermoeid en onzeker voelen. Het is een negatieve spiraal. Gelukkig zijn er manieren om die spiraal te doorbreken.”

Hoe doe je dat?

“Mijn mantra is bewegen, gezond eten en voldoende slapen. Er zijn fit-programma’s die je thuis kunt doen. Het is nog beter om naar buiten te gaan. Ga de natuur in, loop in de bossen. Het is ontzettend goed voor je lichaam en het maakt endorfines aan waardoor je je ook mentaal prettiger gaat voelen. Bewegen brengt je weer in balans. Dat geldt ook voor voldoende slapen. Als je langer, dieper en rustiger slaapt, herstelt je cortisolniveau beter.”

Er zijn genoeg gerechten die én heel lekker én heel gezond zijn

Wat is gezonde voeding?

“Groene groenten zijn fantastisch. Eet ze rauw, gekookt, gestoomd of maak er een smoothie mee. Van het vaker eten van vette vis wordt je lichaam ook heel blij. Dat zijn gezonde vetten, omega 3. Die ondersteunen je ook mentaal.

Verder kun je denken aan noten, zaden, pitten, peulvruchten, olijfolie, haver, zoete aardappelen en quinoa. Zorg dat je volwaardige koolhydraten binnenkrijgt. Die houden je bloedsuikerspiegel stabiel en dat is weer van invloed op je hormoonhuishouding. Gezond leven is echt een kwestie van de knop omzetten.”

Heb je tips hoe je die knop ook echt omzet?

“Om een nieuwe gewoonte aan te leren heb je zo’n 30 dagen nodig. Vaak zie je dat mensen heel enthousiast beginnen. Na een week komt de klad er al een beetje in en in week drie vallen veel mensen terug in oude gewoontes. Dat is makkelijk en vertrouwd. Je moet dus meer doen dan alleen de wil om te veranderen.

Als je structuur aanbrengt in je dag en je week dan ben je er echt in je hoofd mee bezig en wordt het makkelijker om je leefstijl te veranderen. Opstaan, trainen, gezond ontbijten, werken, wandelen, gezonde lunch, werken, koken, gezond diner. Stel doelen en probeer je daaraan vast te houden en wees niet te streng als je even terugvalt in een oude gewoonte. Pak gewoon de volgende dag de draad weer op.”

Val jij wel eens terug?

“Natuurlijk. Ik heb bijvoorbeeld jonge kinderen en hun ritme komt niet altijd overeen, meestal niet zelfs, met mijn ritme. Dus dan neem ik me voor om te trainen en dan lukt het toch niet. Ik drink ook wel eens een wijntje en een gebakje of chips vind ik ook lekker. Hoewel die lekkere dingen mijn gelukhormoon absoluut stimuleren, doet het helemaal niets voor mijn lichaam.

Mijn mantra is bewegen, gezond eten en voldoende slapen

Het vult, maar het voedt niet. Er zitten geen voedingsstoffen in. De volgende dag probeer ik dan ook extra gezond te eten en meer te bewegen. Ik heb dus ook mijn valkuilen en die mogen er ook zijn,  maar ik probeer ze wel te compenseren.”

Zijn er gerechten die lekker en gezond zijn?

“Gelukkig wel! Ik zou anders ook niet zo’n fan zijn van gezonde voeding. Neem bijvoorbeeld courgette-banaanpannenkoekjes of zalm uit de oven. Ik word ook enorm blij van vis uit de oven met groenten, knoflook en uien. Echt, er zijn genoeg gerechten die én heel lekker én heel gezond zijn.”

Drie voedingsstoffen die Vivian de beste mentale & fysieke balans geven:

  • Vette vis
  • Groente
  • Noten

Lees meer: het lievelingsrecept van Vivian Reijs.

Next article