Skip to main content
Home » Jouw Familie » 5x tips voor de beginnende hardloper
Bewegen

5x tips voor de beginnende hardloper

Beginnende hardloper
Beginnende hardloper

Hardlopen is één van de populairste sporten in Nederland. Bovendien halen steeds meer mensen hun hardloopschoenen uit de kast, zeker nu veel sportscholen nu gesloten zijn. Met deze tips ga je als beginnende hardloper goed van start.

Bouw de afstand langzaam op

Voor een beginnende hardloper is een rustige opbouw belangrijk. Verwacht niet dat je onmiddellijk een marathonafstand zal kunnen afleggen. Door rustig de afstand op te bouwen, vergroot je het loopplezier en voorkom je blessures.

Hetzelfde geldt voor het tempo waarin je loopt. Je hoeft helemaal niet ontzettend hard te lopen om een goede hardloper te worden. Met een rustig looptempo bouw je je conditie op. Als je nog kunt praten met een medeloper, dan zit je goed!

Wandelpauzes zijn niet voor ‘the weak’

Heb je toch moeite om de hele afstand al hardlopend af te leggen. Dan is er niets mis met een korte wandelpauze. Zie het zeker niet als een teken van zwakte!

Als beginnende hardloper is het een goede manier om je conditie op te bouwen. Het is op lange termijn zelfs effectiever: je trainingen voelen gemakkelijker aan en je blijft meer gemotiveerd.

Beginnende hardloper neemt een wandelpauze

Denk aan je warming-up

Een goede warming-up zorgt voor betere prestaties tijdens je training. Maar je voorkomt ook spierpijn, overmatige vermoeidheid en blessures.

Begin niet meteen voluit te lopen wanneer je aan je rondje begint. Begin met rustig inlopen. Doe daarna enkele rekoefeningen. Hiermee breng je je spieren op lengte en bereid je ze voor op de komende inspanning. Na het hoofdprogramma van je training loop je nog even rustig uit en doe je een cooling-down met rekoefeningen.

Bespaar niet op schoenen

Zorg voor goede schoenen. Hardlopen is een relatief goedkope sport. Maar dat betekent niet dat je moet bezuinigen op je uitrusting. Een goede hardloopschoen verbetert je prestaties en vermindert de kans op blessures!

Koop je schoenen bij voorkeur in een hardloopspeciaalzaak. Neem er gerust de tijd om samen met een deskundige de juiste schoen te vinden.

Hardloopschoenen

Neem je tijd!

Iedereen moet wennen aan een nieuwe sport. Neem rustig de tijd om te ontdekken of hardlopen echt jouw sport is. Voor je het weet ben je gebeten door het hardloopvirus!

Kenniscentrum Sport & Bewegen

Wil je meer weten over hoe je van start kunt gaan met hardlopen. Op de website van het Kenniscentrum Sport & Bewegen vind je nog meer tips voor de beginnende hardloper.

Next article