Home » Lucht & Longen » Cilly Dartell leeft positief na longkanker
Leven na longkanker

Cilly Dartell leeft positief na longkanker

Cilly Dartel
Cilly Dartel
Cilly Dartel (Foto: Jan Cocheret)

Luister goed naar je lijf, en geef toe aan wat je voelt. Dat is de boodschap van presentatrice Cilly Dartell. In 2016 is zij succesvol behandeld wegens longkanker.


“Het gaat gelukkig weer goed met me. Ik ben nog wel onder controle bij artsen en dat geeft me een veilig gevoel. Ik heb vroeger gerookt, heb de longziekte COPD en moet daardoor vaak hoesten. Toen ik hoorde dat ik longkanker had, drong dat niet meteen tot me door.

Ik probeer niet te veel stil te staan bij mijn ziekte

Pas later ben ik gaan nadenken wat het voor mij betekende. Ik ben beter naar mijn lichaam gaan luisteren. Ik sport en loop nu vrij veel, minimaal een uur per dag. Ik train ook met apparaten en doe aan yoga, voor mijn algehele conditie. Maar er zijn ook perioden dat ik weinig energie heb en kortademig ben. Dan neem ik meer rust.”

Halfjaarlijkse scan

“Ik woon in Florida en ga steeds voor een halfjaarlijkse scan naar het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Daar ben ik voor mijn ziekte behandeld en ik vind dat een heel fijn ziekenhuis. Als er nu weer iets mis is, dan zijn ze er in ieder geval op tijd bij.

Ik had het geluk dat ik een vorm van longkanker had die langzaam groeit

Er is wel altijd de angst dat de ziekte terugkomt. Zeker als het iets minder goed gaat en ik meer klachten heb van mijn longen. Desondanks probeer ik dat gevoel van me af te zetten en niet te veel stil te staan bij mijn ziekte. Want het is iets wat achter mij ligt. Ik had het geluk dat ik een vorm van longkanker had die langzaam groeit.”

Positief in het leven

“Ik heb mijn ziekte lang buiten de publiciteit gehouden. Want ik wil niet als patiënt gezien worden. Je krijgt dan een stempel en alle aandacht gaat naar de ziekte. Ik leef nu en geniet van elk moment! Ik probeer positief in het leven te staan en mijn longen zo veel mogelijk lucht te geven.”

Next article