Home » Lucht & Longen » Gezonde lucht
Luchtkwaliteit

Gezonde lucht

Campagnefoto Longfonds gezonde lucht
Campagnefoto Longfonds gezonde lucht
Foto: Longfonds

Hoe is het gesteld met de lucht die wij in Nederland inademen? En waar kan je op letten om dit gezond mogelijk voor jezelf te houden?

De lucht die je inademt is vaak ongezond. Je kunt er letterlijk doodziek van worden. Elk jaar overlijden 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig door ongezonde lucht. Elk jaar belanden 16.000 mensen met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling.

Ongezonde lucht veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen. Luchtvervuiling veroorzaakt ook hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten.

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een longziekte. Zij merken als eerste dat de lucht ongezond is: zij hebben grotere kans op longaanvallen en longontstekingen, zijn vaker benauwd, gebruiken meer medicijnen en belanden vaker met spoed in het ziekenhuis. Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond.

Wat kun je zelf doen?

Probeer jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen vieze lucht. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de luchtkwaliteit is. Op www.longfonds.nl/gezondelucht/ kun je gemakkelijk checken hoe gezond de lucht is die je inademt. Het is heel nuttig om dit vaker te doen, want de kwaliteit van de lucht is niet altijd en overal hetzelfde. Met deze vijf tips bescherm je jezelf tegen vieze lucht en verklein je het risico om ziek te worden.

1. Let op het weer

Op warme en windstille dagen neemt de kans op vieze lucht sterk toe. Ook bij vriezend, mistig en windstil weer is er meer luchtvervuiling. Als je longpatiënt bent, heb je op die dagen misschien meer medicijnen nodig. Het is verstandig om tijdens zomersmog niet midden op de dag buiten actief bezig te zijn. Na een regenbui en bij harde wind is de lucht schoner.

2. Vermijd drukte en spits

Vermijd volle tunnels, stoplichten, files of spitsuren. Kies als je naar je werk of supermarkt fietst een straat die parallel aan een drukke weg loopt. De lucht is daar gezonder, doordat huizen een deel van de vieze lucht tegenhouden.

3. Woning, werk en school

Let er bij de keuze van je woning, werk en school op dat deze zich niet bevindt langs een drukke (snel)weg. Het beste is om een afstand van 300 meter tot een snelweg en 50 meter tot een provinciale weg te houden.

4. Sporten

In de frisse lucht sporten is heerlijk, maar minder gezond als je kiest voor een route langs een drukke weg. Kies daarom voor een ommetje door de duinen of bossen.

5. Ventileren en luchten

Ventileer 24 uur per dag met behulp van roosters, (klep)raampjes op een kier en/of het ventilatiesysteem. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te luchten. Woon je aan een drukke weg? Ventileer en lucht dan niet aan de straatzijde van je woning en niet in de spits.

Bekijk hier de video van het Longfonds: wat doet vieze lucht met je longen?

Longfonds animatie gezonde buitenlucht

Achtergrond over ongezonde lucht binnen:

Bewuster leven wordt steeds populairder. Gezond eten, bewegen en niet roken; het is allemaal goed voor je gezondheid. De luchtkwaliteit heeft ook invloed op je gezondheid, vooral op die van je longen. Dit geldt voor de buitenlucht, maar zeker ook voor de lucht in huis. In bestaande en nieuwbouwwoningen.

Of het nu gaat om je woning, werk of school, in alle ruimtes is frisse lucht belangrijk voor je gezondheid. Helaas beseffen maar weinig mensen dat de lucht binnen vaak vervuild is en kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Voorkom ongezonde lucht, want dat kan zorgen voor klachten als hoofdpijn en benauwdheid.

Op lange termijn kunnen de gevolgen ernstiger zijn en kun je onder andere astma en andere longziekten ontwikkelen.. De bouwwijze en -materialen, inrichting, ventilatiemogelijkheid en het aantal bewoners en hun activiteiten spelen een rol bij de luchtkwaliteit in huis. Mensen brengen elke dag gemiddeld meer dan twintig uur van hun tijd binnen door, waarvan ruim de helft in hun eigen woning.

Daarom is het belangrijk dat de lucht die je binnen inademt gezond is. Om de lucht gezond te houden moet je voorkomen dat er vervuilende stoffen vrijkomen. Want zonder dat we het door hebben, vervuilen we bijvoorbeeld via geuren, rook en schoonmaakmiddelen de lucht in een ruimte.


Next article