Home » Lucht & Longen » Pro-snowboarder Bibian Mentel over je dromen najagen
Ervaringsverhaal

Pro-snowboarder Bibian Mentel over je dromen najagen

Bibian Mentel
Bibian Mentel
Topsporter Bibian Mentel

Denken in mogelijkheden en niet in beperkingen!  Zo staat topsporter Bibian Mentel (45) in het leven. Zij het levende bewijs dat je met een positieve mindset veel obstakels kunt overwinnen. Lees hier haar verhaal!


Op lichamelijk gebied heb je vanaf je 27ste veel te verduren gehad. Waar vind je de motivatie en kracht om toch steeds door te gaan en zulke prestaties te leveren? 

“Het leven an sich. Ik heb een heel fijn en lief gezin: een geweldige man, drie lieve kinderen, mijn moeder en fijne vrienden. Ik ben niet klaar om op te geven en geniet te veel van het leven. Ik heb ook veel geluk met de goede artsen om mij heen. Ik geloof ook in de kracht van positief denken en de rol die dit speelt bij het herstelproces.”

De weg naar de Paralympische spelen in PyeongChang dit jaar was op zijn zachtst gezegd hobbelig. Wat was het eerste waar je aan dacht toen je in maart goud won?

“Ik was vooral verbijsterd dat het toch gelukt was om deel te kunnen nemen. Tot een maand vóór de spelen was het namelijk niet zeker of ik überhaupt mee kon doen. Op 3 januari ben ik zelfs nog geopereerd aan een tumor in mijn nek. Ik ben zonder verwachtingen naar de spelen gegaan. Toen ik over de streep kwam, was ik vooral bezig met hoe het met mij tegenstander, Lisa Bunschoten, ging. Wij kwamen samen door een botsing ten val.”

Bibian Mentel in actie
Bibian in actie!

Snowboarden is een echte wintersport. Wat doe jij in de zomer om fit te blijven?

“Ik heb vijf longoperaties achter de rug. Fietsen is voor mij een goede manier om in conditie te blijven. Je werkt aan je ademhaling en zorgt dat je longen open gaan staan. In de zomer fiets ik zowel op mijn mountainbike als racefiets. Momenteel fiets ik op mijn spinbike omdat ik nog last heb van mijn nek. Verder doe ik aan krachtraining en verschillende boardsporten zoals wakesurfen.”

Wat voor passies heb je nog meer naast het snowboarden?

“Ik vind het ontzettend leuk om anderen te helpen. Met mijn ervaring wil ik kinderen met een beperking laten zien wat er allemaal mogelijk is. Met de Mentelity Foundation wil ik kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking volop aan het sporten krijgen en ze vooral leren denken in mogelijkheden in plaats van de beperking die ze hebben. Verder wil ik graag het snowboarden voor minder validen nog groter maken in Nederland.”

Wat is het verhaal achter de Mentelity Foundation?

“Toen mijn been werd geamputeerd, ging ik binnen één week van topsporter naar gehandicapt. Als topsporter werd ik altijd op een soort voetstuk geplaatst en ging iedereen ervan uit dat ik alles kon. Toen ik mijn been miste, was mijn omgeving alleen maar bezig met wat ik niet kon. Daar werd ik heel rebels van en wilde het tegenovergestelde laten zien.

In de 18 jaar dat ik mijn been mis, ben ik niets tegengekomen wat ik niet kan. Als ik dat kan, dan geldt dat ook voor meer mensen, maar soms heb je net even dat voorbeeld nodig. Dat is waar het om gaat bij de Mentelity Foundation. Ik weet als geen ander wat sporten voor je kan betekenen. Het raakt mij als een vader tijdens een snowboard clinic huilend naast mij staat en zegt dat de wintersportvakantie weer in ere gesteld kan worden.

Met mijn ervaring wil ik kinderen met een beperking laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Bibian Mentel in actie
Bibian in actie!

Zijn dochter is geboren met cerebrale parese en had nooit gedacht dat ze zou boarden. Er heeft ook weleens een meisje meegedaan met een event, die op haar zevende haar been verloor aan kanker. Zij had talent en vroeg of zij mee mocht doen met wedstrijden. We zijn onder begeleiding van de fysio aan de slag gegaan. Eerst bleef ze zeggen dat ze het niet kon, maar stapje voor stapje lukte steeds meer.

Ondertussen was zij inmiddels 24 jaar, maar opgegroeid in een omgeving waarbij haar continu werd verteld dat ze een heleboel niet meer kon doen. Daar was ze helaas zelf ook in gaan geloven. Ik wil hiermee zeggen hoe belangrijk het is om te blijven denken in mogelijkheden en in ieder geval dingen te proberen.”

Wat zou je mensen mee willen geven die een beperking hebben?

“Durf te denken in mogelijkheden! Ga je passie en je dromen achterna. Veel mensen vinden dat lastig, maar als je dat niet doet haal je niet alles uit het leven. Mijn droom? Mijn kinderen volwassen zien worden en als grijs omaatje genieten van mijn kleinkinderen.”

Next article