Skip to main content
Home » Lucht & Longen » Soms is een pufje niet genoeg
Astma

Soms is een pufje niet genoeg

Foto van de Sertig waterval in Davos
Foto van de Sertig waterval in Davos
Sertig waterval (Foto: Erik Elferink)

De longarts gaf aan eigenlijk niets meer te kunnen doen voor Elselien de Zaaijer. Elselien heeft ernstig astma en een goede behandeling is vaak lastig. Omdat revalidatie in Nederland ook geen uitkomst bood werd zij opgenomen in het Nederlands Astmacentrum te Davos (NAD) in Zwitserland.

Emotioneel moment

Er ging een wereld voor haar open toen zij voor het eerst van haar leven, na het douchen niet bekaf was. Aan haar man vroeg zij of dat normaal was, ze had dat nooit geweten. De uitdrukking “lekker even douchen” ook nooit begrepen!

Ook de eerste keer dat ze een grote wandeling kon maken en onderaan de waterval stond was een emotioneel moment, het verschil met een half jaar eerder extreem! Thuis vond iedereen haar zo groot; met haar 1.85 m liep ze voor het eerst van haar leven rechtop.

Nederlands Astmacentrum te Davos

Bovenstaande is een van de vele ervaringsverhalen. In Nederland hebben 641.000 mensen astma, waarvan naar schatting ruim 27.000 (3,7%) mensen ernstig astma.  Mensen met ernstig astma krijgen hun astma vaak niet voldoende onder controle met de gangbare longmedicatie, ook niet met de hoogste dosering, juiste gebruik en toevoeging van het zware medicijn Prednison.

Het Nederlands Astmacentrum te Davos (NAD) biedt vaak een uitkomst. Mensen knappen op en houden dit herstel een lange tijd aan na de opname. Recent is een wetenschappelijke studie (REFRAST) afgerond, die de effecten van longrevalidatie (zowel in Nederland als in Davos) heeft onderzocht en heeft vergeleken.

Een van de uitkomsten is dat de groep patiënten die behandeld was in het NAD zowel na de 12-weekse behandeling als 1 jaar na het afronden van de behandeling een verbetering liet zien van de astma gerelateerde kwaliteit van leven en de controle over hun astma.

Tevens liet het onderzoek zien dat er na de behandeling in het NAD een grotere afname in bovenste luchtweginfecties is en een grotere toename in longfunctie ten opzichte van de mensen die behandeld zijn in een longcentrum in Nederland.

Deze column werd in samenwerking met Vereniging Nederland Davos tot stand gebracht. Voor meer informatie ga je naar: https://nederland-davos.nl/.

Next article