Home » Maag, Darm & Lever » FODMAP-dieet kan helpen tegen darmklachten
Darmproblemen

FODMAP-dieet kan helpen tegen darmklachten

FODMAP-expert Sigrid van der Marel
FODMAP-expert Sigrid van der Marel
FODMAP-expert Sigrid van der Marel

Bepaalde stoffen in ons eten kunnen klachten geven in onze darmen. Het zogeheten FODMAP-dieet is een methode om erachter te komen welke stoffen dat zijn. Sigrid van der Marel-Sluijter, diëtist en FODMAP-expert, legt uit hoe dit werkt.

Sigrid van der Marel

Sigrid van der Marel-Sluijter

Diëtist en FODMAP-expert

Eigenaar Fodmap Foodies & auteur ‘Buik blij, jij blij’

Ons eten bestaat uit allerlei voedingsstoffen, zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. FODMAP’s zijn bepaalde koolhydraten die nauwelijks worden opgenomen in de dunne darm. Daardoor komen ze in de dikke darm terecht, waar bacteriën ze snel afbreken. Daarbij ontstaat gas en kan er een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde stoelgang of diarree ontstaan.

Persoonlijk FODMAP-dieet

Wie FODMAP’s in de voeding beperkt, zal minder darmklachten hebben. Dat is het idee achter de methode, die al in 2006 is ontdekt in Australië. Vooral mensen met een prikkelbare darm kunnen er baat bij hebben. Maar een FODMAP-arm dieet is niet bedoeld om langdurig toe te passen, legt Van der Marel-Sluijter uit.

“Eerst moet je ervaren of het dieet als geheel de darmklachten vermindert. Dat kan binnen enkele weken. Sowieso moet deze eerste fase met het dieet niet langer duren dan twee maanden, want anders is er risico op een tekort aan voedingsstoffen. Als het dieet werkt, moet je nagaan welke specifieke FODMAP’s bij jou persoonlijk darmklachten veroorzaken. Die moet je dan verminderen of vervangen. Zo kom je tot een persoonlijk FODMAP-dieet.”

Dit proces vraagt geduld en toewijding. Het duurt immers een tijdje om uit te zoeken welke FODMAP’s klachten geven en welke niet. “Feitelijk zoek je naar de grenzen van wat je kunt eten”, legt Van der Marel-Sluijter uit. “Het advies is om dit met begeleiding van een specifiek opgeleide FODMAP-diëtist te doen. Want het is best ingewikkeld en vraagt doorzettingsvermogen. Wie het zelf wil doen, kan zich het best eerst goed voorbereiden door er informatie over te lezen.”

Supplementen

Voor bepaalde groepen FODMAP’s kunnen ook enzym-supplementen helpen om die FODMAP’s te verteren. Bijvoorbeeld lactase-enzymen voor mensen met lactose-intolerantie, of enzymen die meerdere FODMAP’s kunnen helpen verteren. “We raden supplementen pas aan als je weet welke FODMAP’s de klachten veroorzaken”, zegt Van der Marel-Sluijter. “Je moet uitproberen hoeveel je ervan nodig hebt en op welke momenten. Er komt gewoon veel kijken bij de aanpak van darmklachten. Vaak spelen persoonlijke omstandigheden mee, zoals medische aspecten, stress of leefstijl. Ook daar zal een diëtist aandacht voor hebben.”

Lees meer: welke producten mogen in je boodschappenmandje wanneer je een FODMAP-dieet volgt?

Next article