Skip to main content
Home » Maag, Darm & Lever » Vijf manieren waarop IBD je leven beïnvloedt
Darmproblemen

Vijf manieren waarop IBD je leven beïnvloedt

Man met darmklachten ligt languit op de bank
Man met darmklachten ligt languit op de bank

Leven met een chronische darmaandoening kan soms uitdagend zijn. Naar school gaan, een fulltime baan of sommige hobby’s zijn dan niet vanzelfsprekend. Lees hier vijf manieren waarom IBD je leven beïnvloedt.

Vermoeidheid

Niet iedereen met IBD beleeft dezelfde vermoeidheid. Maar het speelt helaas wel een grote rol. Soms heb je er op bepaalde momenten veel last van. Maar er kunnen ook weken of maanden voorbijgaan voor je weer een opvlamming hebt. Andere mensen voelen zich dan weer voortdurend moe.

Deze vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Een actieve ontsteking kan ervoor zorgen dat je minder energiestoffen opneemt. Of je hebt door bloedverlies een tekort aan ijzer. Tot slot kan vermoeidheid ook een neveneffect zijn van bepaalde medicatie.

Relaties

Een chronische darmaandoening kan een invloed hebben op de relatie met je partner. Vroeger deed je misschien altijd de klusjes of boodschappen. Nu gaat dat minder.

En hoe je het ook draait of keert, IBD heeft een invloed op je seksualiteit. Crohn en colitis hebben immers invloed over hoe je je voelt en over jezelf denkt. Chronische vermoeidheid, schaamte over je aandoening, de vrees voor een ongelukje kunnen effect hebben op je liefdesleven.

Geldzaken

In Nederland is iedereen verplicht zich te verzekeren tegen hoge zorgkosten. Wanneer je een chronische darmaandoening hebt, kan dat gevolgen hebben voor bepaalde verzekeringen.

Het is belangrijk om te weten welke zorgkosten je verwacht voor het komende jaar, bij het kiezen van een zorgverzekering. Het kan voorkomen dat er geschillen ontstaan over premies en terugbetalingen met je huidige zorgverzekeraar.

Voeding

Wie leeft met een chronische darmaandoening, weet hoe belangrijk goede voeding is. De vraag is wel: kun je alles eten of moet je een bepaald dieet volgen?

Het is belangrijk dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar met IBD is dat niet zo vanzelfsprekend. Misselijkheid, diarree of pijn kunnen invloed hebben op je eetlust.

Toch helpt gezonde voeding voor een betere weerstand en een sneller herstel na een opvlamming. Bovendien zorgen voldoende voedingstoffen voor een gevoel van meer energie.

Werken

Tot slot heeft IBD een impact op je professionele leven. Hoe breng je aan potentiële werkgevers dat je kampt met een chronische darmaandoening? Het is belangrijk om het enkel te vermelden wanneer dit relevant is, en om het in een positieve bewoording te brengen.

Een gat in je cv? Vertel dat je een tijdje uit de running bent geweest en veel geleerd hebt over jezelf. Misschien heb je toen ook een cursus gevolgd of geleerd om prioriteiten te stellen. Vermeld dit zeker!

Heb je al een baan en krijg je plots te maken met IBD? Dan is het belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt. Wees alert voor overbelasting en maak goede afspraken met je leidinggevende. Indien nodig kan je jouw bedrijfsarts de toestemming geven om contact op te nemen met je MDL-arts.

Lees meer: darmen als stoorzenders in je liefdesleven.

Bron: crohn-colitis.nl

Next article