Skip to main content
Home » Metabole Ziekten » Waardevolle ondersteuning bij dieet voor patiënten met een metabole ziekte
Sponsored

Een leven lang aangepast eten door een stofwisselingsziekte is net zo ingrijpend als het klinkt. Nutricia ondersteunt patiënten daarbij. Dat gaat verder dan alleen de juiste voeding: de overkoepelende missie is om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren.  

Dat Nutricia dit jaar 125 jaar bestaat, spreekt boekdelen over de kennis die het bedrijf heeft over gespecialiseerde dieetvoeding. Op die rijke historie wordt nog altijd voortgebouwd. Vandaag de dag is er een modern centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling in Utrecht, waar Nutricia Metabolics wetenschappelijk onderzoek doet om mensen met metabole ziekten met de juiste dieetvoeding te ondersteunen.

“Maar,” begint Simone Knijff, Senior Medical Affairs Manager Benelux bij Nutricia, “we werken ook veel samen met onderzoekers, behandelaren, patiëntenverenigingen, en patiënten zelf. Alleen sámen kun je het beste bereiken.” Dit leidt tot een breed portfolio voor een groot aantal metabole ziekten én voor alle leeftijden. 
 
Nutricia werkt ook aan andere initiatieven die draaien om samen patiënten en ouders te ondersteunen. Zo organiseren ze (online) evenementen, waarbij (kook)tips en ideeën worden gedeeld. Of denk aan trainingen voor jonge kinderen om hun ‘kookdiploma’ te halen, om zo kinderen van jongs af aan controle te geven over hun eigen dieet.

Ook Nutricia’s eigen communities op social media en een platform als HellowPro waarbij lekkere recepten centraal staan, draaien om die ondersteuning. “We willen veel meer zijn dan een bedrijf dat alleen een product aanbiedt, en de rest aan de patiënt overlaat,” legt Knijff uit. “Nutricia ondersteunt juist het hele proces en in alle levensfasen. Alles om de levenskwaliteit van individuen te verbeteren.” 

Voor iedere levensstijl 

“We hebben het over dieetvoeding, maar uiteindelijk is het voor mensen met een metabole ziekte gewoon ‘eten’,” vervolgt Knijff. “De trends die je ziet in eten, zie je net zo goed in wensen wat betreft dieetvoeding. Denk aan verschillende smaken, andere typen verpakkingen, kant-en-klare voeding die je gemakkelijk in je tas stopt. Plat gezegd: vroeger was alles nog een groot blik met poeder. Tegenwoordig richten we ons juist op zoveel mogelijk diversiteit die past bij iedere levensstijl.” 
 
Dat slaat de spijker op de kop waarom levenskwaliteit centraal staat voor Nutricia: om mensen met een stofwisselingsziekte een zo normaal mogelijk leven te laten hebben. Knijff: “Je hele leven lang anders eten dan je familie, je vrienden en je partner is ontzettend uitdagend. Daarom kijken we al jaren naar wat we nog meer kunnen doen, naast het bieden  van de juiste voeding.” 

Grote dromen 

Het hogere doel is om mensen met metabole ziekten het optimale uit hun leven te laten halen, met de bijbehorende dromen. Knijff: “Een buitenlandstage willen doen, of toch écht eens die hardloopwedstrijd lopen. Maar tegelijkertijd: voor iemand met een metabole ziekte kan er sprake zijn van lichamelijke of geestelijke beperkingen. Dan zijn dromen natuurlijk heel anders. Dan is een ‘droom’ ook dat je wil dat je kind zodanig functioneert dat hij of zij een vriendje kan hebben. Juist dat soort dromen en persoonlijke verhalen van patiënten laten ons stilstaan bij de impact die metabole ziekten hebben op het alledaagse leven. Én hoe wij kunnen helpen dromen uit te laten komen.” 

Meer informatie

Loes is het gewend om goed op haar eten te letten. Ze weet immers al haar leven lang dat ze PKU heeft. “Mijn ouders kregen de uitslag na een hielprikje bij mijn geboorte. Ze hebben me hier heel erg goed in ondersteund. Tot mijn veertiende wisten ze tot in de puntjes wat ik elke dag at. Maar ja, dan begin je natuurlijk te puberen en dan wordt het wel even wat moeilijker om de regels te volgen.” 

Next article