Skip to main content
Home » Seksuele Gezondheid » Hiv maakt geen onderscheid
Ervaringsverhaal

Hiv maakt geen onderscheid

Groep mensen met lintjes in hun handen
Groep mensen met lintjes in hun handen

Louis Schutter weet sinds begin 2015 dat hij het hiv-virus heeft. Die boodschap kwam voor hem uit onverwachte hoek.


Eind 2014 kreeg Louis een ontstoken speekselklier. Na diverse weefselonderzoeken in het ziekenhuis had hij een consult bij de kaakchirurg. “Ik kon aan hem al zien dat er iets aan de hand was. Hij vertelde dat een hiv-test geadviseerd werd. Dat kwam voor mij totaal onverwacht. Ik kwam immers bij een kaakchirurg en niet voor een test voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Ik schrok enorm.”

Test positief

Louis ging er meteen vanuit dat de uitslag van de hiv-test positief zou kunnen zijn. Hij is biseksueel actief en heeft weleens onbeschermde seks gehad. Via de kaakchirurg hoorde hij de positieve testuitslag. “Ik weet niet wanneer ik het virus heb opgelopen, dat vond ik toen niet belangrijk. Ik heb na de diagnose nog diezelfde avond een intake-gesprek gehad met een verpleegkundige van een hiv-poli. Zij besprak de mogelijke medicatie en gaf het advies om daar meteen mee te starten.”

Want hiv maakt geen onderscheid tussen mensen. Het kan iedereen overkomen.

Louis Schutter

Louis reageerde snel en goed op de pil die gekozen werd. Al na een maand was er geen virus meetbaar in het bloed, waardoor Louis het virus ook niet meer seksueel kon overdragen. Dat was een hele geruststelling en het hielp mee bij de acceptatie van de situatie. “Ik had op dat moment geen werk. Dat heeft als risico dat je geen vast leefpatroon hebt, weinig sociale contacten en dat je op internet van alles gaat opzoeken waardoor je jezelf een beetje gek maakt. Gelukkig was er een week later een informatieavond in het ziekenhuis voor patiënten met hiv. Daar hoorde ik over de workshop Positief Leven van de Hiv vereniging. Die ben ik gaan doen en het klikte meteen met de hele groep. Daar zijn mooie vriendschappen ontstaan.”

Open over hiv

Het gaat goed met Louis. Hij werkt en merkt weinig van zijn ziekte. Hij slaapt alleen niet goed en is vlug moe. ”Maar dat kan ook door mijn leeftijd of slaapapneu komen.” Het is voor hem makkelijk om de medicatie vol te houden. En hij is open over hiv: “Op mijn werk weet iedereen het.”

Zijn advies: vrij beschermd en laat je testen! “Want hiv maakt geen onderscheid tussen mensen. Het kan iedereen overkomen.”

Hiv Vereniging

De Hiv Vereniging zet zich in voor gelijke behandeling van mensen met hiv in Nederland. Wij geven informatie, zorgen voor uitwisseling, behartigen belangen en bieden ondersteuning.

Heb jij vragen over leven met hiv of wil je een van onze ervaringsdeskundige vrijwilligers spreken? Neem dan contact op met ons Servicepunt. Open op maandag, dinsdag en donderdag van 14:00 tot 22:00 uur, bereikbaar via 020 6892577.

Neem je liever contact op per e-mail? Stuur dan een bericht naar [email protected]’. Voor meer informatie bekijk onze website: www.hivvereniging.nl.

Lees meer: Silke David van het RIVM wil dat testen op hiv normaal wordt.

Next article