Skip to main content
Home » Seksuele Gezondheid » Ik wil vooroordelen over hiv wegnemen
Ervaringsverhaal

Ik wil vooroordelen over hiv wegnemen

Vooroordelen
Vooroordelen

Celicia Jansz weet zo’n negen jaar dat zij hiv heeft. De diagnose kwam voor haar totaal onverwacht en was erg heftig.


Celicia liet een hiv-test doen toen zij een andere partner kreeg. Niet met een speciale reden, maar gewoon ‘voor de zekerheid’ voor haarzelf en haar partner. “Toen bleek dat ik hiv had. Dat kwam hard aan. Je denkt dat het jou niet zal overkomen, maar het is toch gebeurd. Ik heb vanaf dat moment niet teruggekeken, ik dacht alleen: hoe nu verder? En ik zat met veel vragen. Kan ik nog zwanger worden? Hoe word je oud met hiv?”

Goede voorlichting

Al de volgende dag kon Celicia naar een hiv-poli. Daar is zij goed geholpen door een hiv-consulent. “Mijn vader ging mee en dat was heel fijn. Want ik kon het zelf nog niet helemaal bevatten. Ik kreeg goede voorlichting en veel informatie en boekjes mee, ook specifiek voor vrouwen. Dat gaf herkenning. De consulent gaf ook het emailadres en telefoonnummer voor als ik vragen had.”

Ik heb alleen maar lieve en behulpzame reacties gehad

Cecilia Jansz

Celicia vertelde het nieuws aan haar ouders, maar hield het nog even stil voor haar omgeving. “Dat voelde op den duur echter niet prettig, dus na drie maanden vertelde ik het aan een vriendin en later ook aan anderen. Ik heb gelukkig alleen maar lieve en behulpzame reacties gehad!”

Destijds had Celicia een zoon van vijf jaar. Dat vond zij nog te jong om hem alles te vertellen, maar toen hij zeven was heeft ze hem wel uitgelegd over het virus en waarom zij elke dag een pil nam. “Hij was daardoor wel gerustgesteld en had er geen moeite mee.”

Virus in slaap

Inmiddels is Celicia getrouwd en haar man heeft er geen moeite mee dat zij hiv-positief is. “Dat hoeft ook niet, want het is wetenschappelijk aangetoond dat je het virus met goede medicatie niet meer kan overdragen. De medicatie brengt het virus als het ware in slaap. Dat geeft natuurlijk veel vrijheid in onze seksuele relatie. En we hebben een dochter, die nu zes is! De zwangerschap verliep zonder problemen. Bij de bevalling kreeg ik wel extra medicatie tegen eventuele overdracht van het virus. Ook kreeg mijn dochter preventief vier weken medicatie, maar alles is goed gegaan en ze is gezond!”

Het voelde niet prettig om het anderen niet te vertellen

Celicia vertelt haar verhaal vooral om vooroordelen over hiv weg te nemen en mensen meer te leren over leven met het virus. “Ik hoop op minder negativiteit over hiv. Want iedereen kan het virus oplopen.”

Meer weten over hiv? Lees hier het ervaringsverhaal van Louis.


Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Gilead. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Gilead heeft geen invloed op de inhoud gehad.

Next article