Home » Urologie » Mensen kunnen zelf al veel doen aan overactieve blaas
Overactieve blaas

Mensen kunnen zelf al veel doen aan overactieve blaas

Mensen net een overactieve blaas moeten vaak naar het toilet
Mensen net een overactieve blaas moeten vaak naar het toilet

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak plassen, hebben veel aandrang en verliezen soms ongewild urine.


Overactieve blaas: scala aan symptomen

“Gelukkig gaan steeds meer patiënten met deze klachten naar de dokter”, zegt uroloog Marina Hovius, verbonden aan het bekkenbodemcentrum van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Een overactieve blaas komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bij mannen ontstaat het vaak op middelbare leeftijd, door vergroting van de prostaat of veroudering van de blaas.

“Vrouwen, zowel jongere vrouwen als vrouwen in de overgang, vormen de grootste groep patiënten”, laat Hovius weten. “Een overactieve blaas is geen ziekte, maar een scala van symptomen. Het doet meestal geen pijn, maar het is wel heel erg vervelend als je vaak moet plassen.

Mensen hebben soms geen tijd om een toilet te vinden en kunnen dan ongewild urine verliezen. De klachten hebben tot gevolg dat mensen niet meer uitgaan of sporten, of minder gaan drinken. Door dat laatste wordt de urine meer geconcentreerd, wat juist extra aandrang geeft. Dus dat werkt averechts.”

Misverstand

Een ziekte of aandoening, bijvoorbeeld een ontsteking of een poliep in de blaas, kan heel soms de oorzaak zijn van een overactieve blaas. De arts kan die mogelijkheden in de urine onderzoeken.

Maar meestal is niet duidelijk waardoor de blaas overactief wordt. Een misverstand is dat er dan niets aan te doen is en het er ‘nou eenmaal bij hoort’.

Zelf al veel aan doen

“Maar mensen kunnen er zelf al veel aan doen”, vertelt Hovius. “Je kunt beginnen met bijhouden wat je eet en drinkt. Bepaalde drankjes geven extra plasprikkels, zoals koffie, sinaasappelsap, light-producten en koolzuurhoudende dranken. Van sommige voedingsmiddelen kun je darmverstopping krijgen, wat extra druk geeft op de blaas. Als je inzicht hebt in je voedingspatroon, kun je daar iets aan veranderen, eventueel met dieetadviezen.”

Het is ook mogelijk om de blaas te trainen door langzaamaan de plasprikkel uit te stellen. Dat kan met begeleiding via internet of door de huisarts of een bekkenfysiotherapeut. Die laatste kan tevens hulp bieden als andere maatregelen niet helpen. Hovius: “Het kan zijn dat je jezelf onbewust verkeerd gedrag hebt aangeleerd vanwege de klachten.

Misschien ben je te intensief bezig om de plas op te houden. Maar dat houdt juist de prikkel in stand. Met bekkenfysiotherapie kun je leren om dat gedrag te veranderen.” Naast bekkenfysiotherapie kunnen ook geneesmiddelen uitkomst bieden voor een overactieve blaas.

Next article