Home » Urologie » Wat te doen tegen blaasontsteking?
Blaasontstekeing

Wat te doen tegen blaasontsteking?

De helft van alle vrouwen krijgt ooit een keer een urineweginfectie, meestal een blaasontsteking. Uroloog dr. Ernst van Haarst (OLVG, Amsterdam) vertelt over de oorzaken en wat je er zelf tegen kunt doen.

Ernst van Haarst

dr. Ernst van Haarst

Uroloog Amsterdam

Een blaasontsteking wordt veelal veroorzaakt door bacteriën die vanuit de eigen darm buitenom via de plasbuis in de blaas terecht komen. Bij vrouwen komt een blaasontsteking tien keer vaker voor dan bij mannen. “Dat komt doordat bij vrouwen de afstand naar de blaas korter is”, legt Van Haarst uit. “Een blaasontsteking treedt bovendien vaker op na de overgang. Dan wordt namelijk de beschermende functie van de vaginale bacteriën minder.”

Soms vanzelf over

Klachten van een blaasontsteking zijn: vaak plassen, pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik en rug, en riekende en troebele urine. In tegenstelling tot andere infecties is er meestal geen koorts. “Vrouwen die eerder een blaasontsteking hebben gehad, herkennen de klachten meestal goed en gaan daarmee naar de huisarts. Een blaasontsteking is meestal goed te behandelen met antibiotica. De dokter kan ook het advies geven om pijnstillers te nemen en veel te drinken. Soms gaat de ontsteking dan vanzelf over.”

Er zijn verschillende manieren die kunnen helpen om een blaasinfectie te voorkomen. Sommige, zoals veel drinken, lijken aannemelijk maar zijn wetenschappelijk lastig te onderbouwen. “Als je veel drinkt, spoel je bacteriën weg. Dat klinkt logisch, maar er zijn ook vrouwen die weinig drinken en nooit een infectie krijgen”, zegt Van Haarst.

“Ook hygiëneregels zijn niet duidelijk onderbouwd. Seksuele activiteit vormt wel een belangrijk risico voor een blaasontsteking. Daarom bespreek ik dat met vrouwen die vaker een blaasontsteking hebben.” Van cranberrysap wordt gezegd dat het kan beschermen tegen een blaasontsteking. Volgens Van Haarst bevatten cranberries een stofje dat de binding van E. coli bacteriën in de blaas tegengaat.

“Bij een deel van de vrouwen lijkt het soms te helpen. Maar het is niet bekend hoeveel cranberry daarvoor nodig is. Bovendien werkt het alleen preventief. Als er eenmaal een infectie is, dan helpen dit soort middelen niet meer.”

Manieren om zelf een urineweginfectie te voorkomen:

– Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag.
– Plas regelmatig: overdag gemiddeld iedere 3 uur. Dit spoelt de bacteriën weg.
– Houd de plas niet op.
– Neem de tijd om de blaas goed leeg te plassen vooral na het vrijen
– Gebruik bij voorkeur geen zeep in de schaamstreek. Dit kan de afweer verstoren.
– Veeg altijd naar achteren af, zo komen er minder bacteriën in de buurt van de plasbuis.
– Cranberry sap drinken of cranberry capsules innemen.
– Eet gezond! Vitaminen en vezels ondersteunen de werking van darmen en blaas.
– Soms helpt het om geen inlegkruisjes te gebruiken, katoenen ondergoed te dragen en de voeten warm te houden.

Next article