Home » Vrouw & Gezondheid » Zwanger worden? Reuma hoeft je niet te weerhouden
Auto-immuunziekten

Zwanger worden? Reuma hoeft je niet te weerhouden

Koppel toont echografie van hun kind
Koppel toont echografie van hun kind

Josje (32) heeft een zoon, Boaz, van bijna twee jaar oud. Ondanks haar reumatische aandoeningen waren zwanger worden en bevallen geen belemmering. “Ik kan alles doen, alleen gaat het vaak iets langzamer.”

Josje

Josje

Foto: Dick Jonkers


Je hebt fybromiyalgie en hypermobiliteitssyndroom. Wat houdt dat in?

“In 2015 werd bij mij de diagnose fybromiyalgie gesteld. Dat is een reumatische aandoening waarbij mijn benen altijd heel gevoelig of pijnlijk zijn. Ook lijd ik aan het hypermobiliteitssyndroom. Dat betekent dat het weefsel om de gewrichten van mijn knieën en heupen erg los zit. Ze kunnen daardoor sneller uit de kom schieten. Gelukkig gebeurt dat meestal niet.”

Hoe beïnvloeden deze aandoeningen je dagelijks leven?

“Ik heb vooral wat meer tijd nodig om ’s morgens op te starten. Als ik een tijd heb gelegen of gezeten, ben ik stijf. Alles gaat gewoon wat langzamer. Fietsen lukt met een elektrische fiets wel en lopen gaat ook, maar niet lang. Ik gebruik soms hulpmiddelen zoals krukken of een stok.” 

Bijzonder was dat ik tijdens mijn zwangerschap nauwelijks reumaklachten had

Je bent zwanger geworden. Was dat een goed idee, gezien jouw aandoeningen?

“Ik wist niets over zwangerschap en reuma, maar ik had een kinderwens. Daarom heb ik er niet erg bij stilgestaan of het problemen kon geven. De medicijnen die ik gebruik, kon ik blijven slikken. Het liefst wel  zo min mogelijk. Het bijzondere was echter dat ik tijdens mijn zwangerschap nauwelijks last of pijn heb gehad van mijn aandoeningen.

Volgens de gynaecoloog komt het vaak voor dat vrouwen met reuma tijdens de zwangerschap nauwelijks klachten hebben. Van tevoren wist ik dat niet. Voor andere vrouwen is het fijn om te weten, want dat kan een stimulans zijn om ook proberen zwanger te raken.”

Je zoontje Boaz is inmiddels bijna twee jaar. Hoe kijk je terug op de bevalling?

Samen met de gynaecoloog is er een bevallingsplan gemaakt. Daarin stonden alle stappen die we zouden nemen vlak voor en tijdens de bevalling. Ik werd een week voor de uitgerekende datum ingeleid, waardoor de bevalling op gang werd gebracht. Vervolgens werden mijn vliezen gebroken en kreeg ik preventief een ruggenprik.

Een natuurlijke bevalling zou met mijn aandoening nog pijnlijker zijn, verwachtte ik. Maar ik heb het als een heel rustige en ontspannen bevalling ervaren. Met drie keer persen was het gebeurd. Het feit dat we een plan hadden gemaakt, gaf mij rust, dat je weet dat je niet hoeft op te zien tegen de pijn.”

Hoe beïnvloeden jouw reumaklachten de opvoeding?

“Omdat ik lang in een kinderopvang heb gewerkt, ken ik alle ergonomische trucjes om de belasting voor mijn lichaam zo klein mogelijk te maken. Maar mensen met reuma gaan ook niet bij de pakken neerzitten. Ik zie het bij mijn moeder, die ook reuma heeft. Zij doet ook gewoon alles.

Samen met de gynaecoloog is een bevallingsplan gemaakt, dat gaf rust

Ik speel gewoon op de grond met Boaz, ook al is opstaan dan wat moeizaam. Ik laat er niks voor, de ongemakken neem ik voor lief. Verder heb ik een hoge auto en een elektrische fiets om bepaalde handelingen iets gemakkelijker te maken.”

Wat zou je andere vrouwen willen meegeven, die ook een reumatische aandoening hebben en zwanger willen worden?

“Ik zou zeggen: doen. Maar iedereen is anders. Overleg in ieder geval met je (huis)arts. Reuma hoeft je in ieder geval niet te weerhouden.” Ik heb zelfs het idee dat de klachten over het algemeen wat minder zijn geworden sinds de bevalling. Geen idee waarom.”

Youth-R-Well.com

Youth-R-Well.com is de onafhankelijke stichting die zich inzet voor jongeren met reuma in de leeftijd van 16 tot 30 jaar. Youth-R-Well.om biedt een website waar jongeren met reuma informatie kunnen vinden, met elkaar in contact kunnen komen en herkenning kunnen voelen.

Naast de website, is één van de successen van Youth-R-Well.com het organiseren van events. Hier ontmoeten jongeren met reuma elkaar, delen zij ervaringen en leren zij van elkaar, maar ook van wat wordt aangeboden als event. Daarnaast wil de stichting jongeren met reuma onder de aandacht brengen in Nederland, zodat jongeren met reuma meer begrip krijgen in de samenleving.

Zie ook onze website voor meer informatie.

Next article