Home » Diergezondheid » Het belang van juiste voeding voor jouw viervoeter
Diergezondheid

Het belang van juiste voeding voor jouw viervoeter

Alleen het beste is natuurlijk goed genoeg voor je hond of kat. Paul Swart voedingsconsulent Petcare vertelt waarop je kunt letten als je diervoeding koopt.

Hoe belangrijk is gezonde voeding voor onze huisdieren?

“Wat voor effect gezonde voeding heeft op een dier zie je direct terug. In de energie van je huisdier, zijn vacht en het gebit. Slechte voeding kan echter leiden tot gezondheidsproblemen. Als voedingsconsulent werk ik al jaren hard aan de ontwikkeling van zo gezond mogelijke diervoeding. Mijn eigen hond Bailey vervult in dit proces ook een belangrijke rol. Huisdieren zijn in de loop der tijd steeds meer een écht onderdeel geworden van het gezin. Hierdoor is er ook meer aandacht gekomen voor de kwaliteit van snacks en voeding.”

“Uit gesprekken met huisdiereigenaren hoorde ik steeds vaker dat zij niet de hoogstaande kwaliteit in de supermarkt konden vinden die ze wel in de speciaalzaken tegenkwamen. Hier wilde ik verandering in brengen door te werken aan betaalbare voeding die verkrijgbaar is in de supermarkt. Het motto is daarbij altijd dat als ik het niet aan Bailey zou geven, het product niet goed genoeg is. Veel mensen vinden het belangrijk om voedsel te geven dat ze vertrouwen, dat veilig is, de buik vult en tegelijkertijd voedt. Hoewel katten meestal kieskeuriger zijn in wat ze opeten dan honden, geldt voor allebei dat verantwoorde voeding moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.”

Waar voldoet verantwoorde voeding volgens jou aan?

“Honden en katten zijn nog steeds echte carnivoren. Zeker honden hebben vlees nodig in hun maal. Kies je voor diervoeding, dan betekent dat: etiketten checken. Sommige producten bevatten maar een paar procent kip of rund en bestaan voor het grootste gedeelte uit granen zoals tarwe. Daarom is het goed om te controleren of de hoeveelheid vlees, of een andere eiwitbron, het hoofdbestanddeel is en dus als eerste op de ingrediëntenlijst voorkomt. Kijk dan ook meteen of het product één of meerdere eiwitbronnen, zoals een mix van meerdere vleessoorten, bevat. Voor katten kan dat meestal geen kwaad, maar honden kunnen hierop een allergische reactie ontwikkelen met jeuk. Soms krijgen ze er diarree door. Daarnaast kun je checken of de diervoeding vrij is van kunstmatige toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen.”

Welke stoffen spelen nog meer een rol bij voeding?

“Net zoals voor mensen, geldt ook voor huisdieren dat de toevoeging van bepaalde stoffen aan hun voeding positief kan bijdragen aan hun gezondheid. Het kan problemen helpen voorkomen. Zalmolie bijvoorbeeld, verbetert de vacht en laat deze meer glanzen en vettiger worden zodat jeuk minder kans krijgt. Glucosamine draagt bij aan gezonde gewrichten.”

Wat kun je beter niet geven?

“Katten krijgen het liefst helemaal geen zout binnen omdat hun lichaam dit niet goed kan afbreken. Een zoutarm product past beter in verantwoorde voeding. Daarnaast kun je suiker beter vermijden.”

“Of je goed zit met de voeding is -naast aan het energiepeil, vacht en gebit- ook af te lezen aan de ontlasting van je huisdier. Diarree is eigenlijk nooit een goed teken en kan erop duiden dat je het dieet moet aanpassen. Verantwoorde voeding levert meestal minder en ook vastere poep op. Bij katten stinkt de poep stukken minder als ze goed eten.”

Lees hier tips die je helpen bij het aanschaffen van de juiste voeding.

Next article