Skip to main content
Home » Jouw Familie » Gezonde kinderogen in tijden van corona
Bijziendheid

Gezonde kinderogen in tijden van corona

Kind kijkt naar telefoonscherm
Kind kijkt naar telefoonscherm

Kinderen zijn door de coronacrisis momenteel thuis en hierdoor neemt het dagelijks gebruik van schermen een nog grotere vlucht én komen kinderen minder buiten. Weinig buitenlicht en toegenomen schermtijd kunnen op de langere termijn zorgen voor bijziendheid.

Scherm makkelijke oplossing

Kinderen besteden steeds meer tijd op mobiele telefoons en tablets, helemaal in tijden van corona. Ze komen ook minder buiten, want de rit op de fiets naar school is minder frequent en sporten bij verenigingen is nog niet voor elke sport toegestaan. Ouders moeten werken én tevens hun kinderen bezighouden. Een scherm is dan een makkelijke oplossing.

Toename ernstige bijziendheid

Het gebrek aan buitenlicht en toegenomen schermtijd kan bij kinderen bijdragen aan het ontstaan van ernstige bijziendheid (hoge myopie). Het kinderoog past zich aan op het vele dichtbij kijken en vergroeit, waardoor veraf kijken lastiger wordt. Geen bril of behandeling kan myopie genezen.

Verontrustend is ook het feit dat het aantal bijziende kinderen wereldwijd stijgt. De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de échte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer). Het vergroot de kans op ernstige slechtziendheid. Het gros door myopische maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom.

https://www.instagram.com/p/B_MSBMEBJtN/?utm_source=ig_web_copy_link

Tijd voor actie: 20-20-2 leefregel

Als we niets doen, zal myopie in 2050 de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid zijn. Zicht dat eenmaal verloren is gegaan, kan niet meer worden hersteld. Deskundigen luiden de noodklok en roepen heel Nederland op om de 20-20-2 leefregel onderdeel te maken van de opvoeding.

Inmiddels is Nederland zich aardig bewust van de duur van 20 seconden door de ‘handenwas-regels’ om de verspreiding van corona tegen te gaan. Een pauze van 20 seconden na 20 minuten dichtbij kijken (schermen, schoolwerk) zorgt voor een gezonde groei van het kinderoog. Net als 2 uur per dag buiten zijn vanwege het daglicht.

Daarnaast lanceert het Oogfonds een sms-actie en geeft ouders tips om de ogen van hun kind(eren) gezond te houden tijdens #blijfthuis én in de toekomst.

(be)SCHERM

Met de gratis sms’jes ontvangen ouders eenvoudige handvatten om de ogen van hun kind(eren) te beschermen. Door ‘scherm’ naar 4333 te sms’en ontvangen ouders vijf dagen gratis tips voor gezonde kinderogen. Meer informatie is te vinden op www.20202.nl.

Next article