Home » Lucht & Longen » Luchtreinigers de oplossing voor luchtwegproblemen?
Luchtkwaliteit

Luchtreinigers de oplossing voor luchtwegproblemen?

Foto: Shutterstock

Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling en heel vervelend voor mensen met astma.  Een mogelijke oplossing kan worden gevonden in een luchtreiniger. Wij vroegen hier op door aan een moeder met een astmatische zoon.

avatar

Mariëlle Zuidgeest

Vroeger gingen mensen met astma naar Davos in Zwitserland, met dit luchtzuiveringsapparaat creëeren wij de schone berglucht thuis.” dit zegt Mariëlle Zuidgeest, moeder van twee kinderen.

In 2014 moest zij haar jongste zoon van 10 jaar met spoed naar het ziekenhuis brengen omdat de zuurstofwaarden in zijn bloed gevaarlijk laag waren. Mariëlle: “Hij wilde per se een keer meedoen met de avond 4-daagse, maar tijdens het lopen kreeg hij het ineens vreselijk benauwd. Hij hing over een kraampje heen en zei alsmaar: ‘Ik krijg geen lucht mama, ik krijg geen lucht! ’Die nacht verergerde de benauwdheid en dat ging gepaard met een piepende adem en blauwe lippen.

Toen hij de volgende dag met veel moeite de trap af kwam zijn we direct naar de huisarts gegaan. Daar bleek dat hij veel te weinig zuurstof in z’n bloed had en werden we meteen doorverwezen naar het ziekenhuis. Hij bleek zware astma te hebben.”

Luchtwegproblemen

Mariëlle had van de een op de andere dag een kind met luchtwegproblemen; haar zoon had allergische astma, waarbij met name graspollen, huisstofmijt en kattenhaar ervoor zorgden dat hij het benauwd kreeg. Maar met de nodige medicatie zou alles onder controle kunnen blijven. Na een week intensieve zuurstoftherapie mocht hij dan ook weer naar huis.

Luchtwegproblemen heb je, maar je moet voorkomen dat het wordt getriggerd.

Ook werd duidelijk dat de astma is geactiveerd door hooikoorts. Mariëlle: “Luchtwegproblemen heb je, maar je moet voorkomen dat het wordt getriggerd en het uitmondt in een aanval. De arts schreef daarom voor om dagelijks een ontstekingsremmer te inhaleren en natuurlijk goede bestrijdingsmiddelen tegen de hooikoorts.”

Luchtzuiveringsinnovaties

Tegelijkertijd werd Mariëlle benaderd om mee te doen aan een veldtest voor een nieuw luchtzuiveringsapparaat die voor luchtzuivering van haar zoons slaapkamer zou zorgen. Het apparaat zou allergenen en fijnstof uit de lucht zuiveren en daarom heel nuttig kunnen zijn voor astmapatiënten.

Mariëlle: “Het was een apparaat met twee filters dat de fijnstofdeeltjes uit de lucht zou halen, inclusief de pollen. Ik dacht: baat het niet dan schaadt niet. We zetten het luchtzuiveringsapparaat iedere avond een uur aan voordat hij naar bed ging en na een aantal uur lieten we het apparaat met een tijdschakelaar uitgaan. Het effect was fantastisch! Hij werd weer ‘leeg’ wakker zoals hij het zelf omschrijft, dus geen volle neus en geen dikke keel meer.”

Positieve controles

Dat het apparaat werkte bleek ook uit de halfjaarlijkse controles bij de longarts: de astma bleef onder controle. Mariëlle: “Als onze zoon langer dan drie à vier nachten niet in zijn eigen slaapkamer slaapt, door vakantie bijvoorbeeld, nemen de klachten toe en resulteert dat meestal in een aanval. Heel gek is dit niet, want er zit gewoon heel veel fijnstof in de lucht die wij niet zien.

Ik schrik er nog steeds van hoe zwart zo’n filter is als het na drie maanden vervangen moet worden. Dit krijgen wij binnenshuis dus gewoon binnen.”

Next article