Skip to main content
Home » Metabole Ziekten » De beste zorg verschilt per patiënt
Metabole ziekten

De beste zorg verschilt per patiënt

Estella Rubio
Estella Rubio

De zorg voor mensen met metabole ziekten kan aanzienlijk worden verbeterd als onderzoekers, artsen, patiënten en hun naasten intensiever samenwerken.

Patiëntbelang voorop

Natuurlijk staat het patiëntbelang altijd voorop. “Al onze acties hebben als doel de patiënt de beste zorg te bieden”, stelt prof. Dr. Estela Rubio, kinderarts metabole ziekten bij het MUMC+. “De beste zorg heeft echter voor iedereen een andere betekenis. Je moet dus heel goed luisteren waar de individuele behoeften liggen. Soms kan iets voor een onderzoeker heel banaal lijken terwijl het van enorme impact is voor de kwaliteit van leven van de patiënt.”

Zo verbeter je de zorg voor de patiënt én deel je kennis met collega’s

Dat een crisis ook kansen biedt, blijkt juist nu. Veel patiënten hebben de afgelopen maanden via telefoon of beeldbellen overleg gehad met hun arts. “Zorg dichtbij huis of vanuit huis is voor de patiënt heel prettig. Als je minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te gaan, word je minder vaak geconfronteerd met je ziekte. Bovendien scheelt het je natuurlijk veel tijd.

De ervaring van de laatste maanden met telefonische of virtuele consulten  leert dat dit in sommige gevallen een goed alternatief kan zijn voor fysieke consulten. Dit zou kunnen worden gecombineerd met bloedafname thuis. Er kan nu al voor sommige bepalingen een envelop met een bloedmonster worden opgestuurd. Kort hierna krijg je via de computer of telefonisch de uitslag. Deze manier van werken kan de zorg verbeteren.”

Virtuele expertise

Een andere vorm van verbetering van de zorg is het digitaal multidisciplinair overleg. “Het gebeurt regelmatig dat collega’s patiënten doorsturen omdat een andere arts op een bepaald vlak meer expertise heeft. In een aantal gevallen kunnen experts digitaal aansluiten bij een consult van de eigen behandelend arts.

Zorg dichtbij huis of zelfs zorg thuis bieden, is voor de patiënt heel prettig

Dat is prettiger voor de patiënt omdat de zorg dichtbij huis wordt geleverd. Bijkomend voordeel is dat de expertise direct wordt gedeeld met hun arts.  Zo verbeter je de zorg voor de patiënt én deel je kennis met collega’s.”

Next article