Skip to main content
Home » News » Diabetespatiënten hebben baat bij Mediterrane leefstijl
Diabetes

Diabetespatiënten hebben baat bij Mediterrane leefstijl

Eten en leven volgens de mediterrane stijl is één van de mogelijkheden die de Voedingsrichtlijn Diabetes aangeeft. Cardioloog Annemieke Jansen vertelt namens Diabetesvereniging Nederland (DVN) over de voordelen van Mediterraan eten. 

Bij Italiaans eten denk je wellicht meteen aan borden vol spaghetti en dampende pizza’s uit de steenoven. Maar juist die gerechten zijn niet de gezondste van de originele mediterrane keuken. Annemieke Jansen is cardioloog van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en auteur van enkele medisch verantwoorde (kook)boeken over mediterraan eten. Jansen kan het niet vaak genoeg onderstrepen: “Maak niet de fout door veel witte pasta of pizza te eten. Die zitten vol arme koolhydraten en missen vezels en goede, langzame koolhydraten die de kracht van dit eetpatroon vormen.”

In Zuid-Europese landen wordt pasta namelijk gegeten als klein voorgerecht en niet onder een flinke plons roomsaus; het wordt elegant opgediend met wat zeevruchten, gegrilde groenten en een scheut olijfolie – uit een lokale olijfgaard uiteraard. “Dat is waar de mediterrane keuken over gaat: geen borden vol snelle koolhydraten, maar veel verse groenten en fruit, peulvruchten, noten en zaden, olijfolie, vaak vis en af en toe een stukje vlees.”   

Veel sociale contacten   

Volgens Jansen is het heilzaam om de mediterrane leefstijl te omarmen. Dat betekent niet alleen bepaalde gerechten eten, maar ook genieten van het leven. “Met veel sociale contacten, een doel in je leven, weinig stress en bewegen op jouw manier. Dat kan ook dansen of tuinieren zijn, wat bij je past. Je hoeft je niet elke dag af te beulen in een sportschool om het gezondheidseffect te halen. Genieten staat voorop.” De mediterrane leefstijl betekent ook een relaxte leefstijl. Zorgen dat je niet teveel stress ervaart, je rust pakken. En minstens zo belangrijk als wat je eet, is hoe je het eet. Gezellig samen aan tafel genieten van je eten!   

Natuurlijke producten  

Bij het kiezen van de voeding raadt Jansen aan goed te kijken naar natuurlijke producten. “Dit eetpatroon bestaat uit eerlijke en herkenbare producten, de basis is verse groenten en fruit en daar is weinig aan bewerkt of verprutst. Behalve groenten eet je noten, zaden, volkoren producten en twee keer per week vis en af en toe vlees. Kies daarbij vlees waarvan je weet waar het vandaan komt en wat het dier heeft gegeten. Met vis mag je losgaan, de meervoudige vetzuren van omega 3 zijn supergezond voor hart- en bloedvaten.”

De klassieke mediterrane keuken staat voor weinig zuivel, amper suiker en veel peulvruchten. En vergeet niet specerijen en verse kruiden te gebruiken. “Die bevatten polyfenolen: antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ze werken ontstekingsremmend – handig voor mensen met diabetes. Tot slot is een van de gezondste schakels uit de mediterrane keuken: olijfolie! Vooral de extra vierge variant, die bestaat voor zeventig procent uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren en weer die handige polyfenolen.”

De grootste succesfactor van deze leefstijl is dat het geen heilig moeten is. Cardioloog Jansen: “Door in het weekend of op een feest de touwtjes te laten vieren, houd je dit dieet langer vol. De dag erop trek je de touwtjes gewoon weer aan. Genieten staat voorop. En dat kun je goed gebruiken bij een aandoening als diabetes.” 

Meer informatie

Diabetesvereniging Nederland (DVN) zet zich al meer dan 75 jaar in voor goede zorg en voluit leven met diabetes. Lees meer over diabetes en DVN op: www.dvn.nl. Lees meer in Diabc, het magazine van Diabetesvereniging Nederland. 

Next article